Reactia PRM la pretentiile secuilor

Reactia PRM la pretentiile secuilor

0 174

PRM cere organizarea unui referendum national pe tema autonomiei Tinutului Secuiesc in aceeasi zi cu alegerile prezidentiale, iar romanii sa fie obligati, prin ordonanta de urgenta, sa participe la acest referendum, a anuntat, ieri, secretarul general al partidului, Gheorghe Funar.
Si nici nu ar fi o idee rea, caci nu poate fi numit un referendum asupra starii tarii la care sa participe un mic grup dintr-un mic teritoriu unde, datorita configuratiei etnice a populatiei, rezultatul ar fi previzibil
„Propunem ca in data de 22 noiembrie, odata cu alegerile prezidentiale, sa fie organizat un referendum national pe tema autonomiei asa-zisului Tinut Secuiesc. Poporul roman sa spuna prin da sau nu daca este de acord cu dezmembrarea teritoriala a tarii si refacerea regiunii Mures Autonome Maghiare, respectiv a Ungariei mici in mijlocul Romaniei, sau nu. Pentru ca este vorba de o problema de o importanta extraordinara pentru integritatea teritoriala a Romaniei”, a spus Funar.

In opinia peremistului, rezultatele referendumului vor exprima dorinta poporului roman, nu a „800 de indivizi urmasi ai poporului barbar al hunilor adunati la Odorheiul Secuiesc”, si rezultatul va putea fi prezentat forurilor europene.

Secretarul general al PRM a mai adaugat ca propune Guvernului condus de Emil Boc, care „s-a specializat si este in mana in domeniul ordonantelor de urgenta”, sa dispuna organizarea referendumului prin emiterea unei ordonante de urgenta care sa oblige romanii sa vina la vot, acest lucru urmand sa duca si la o crestere a participarii la vot la alegerile prezidentiale.

„Prin ordonanta de urgenta sa se stabileasca ca este obligatorie participarea tuturor romanilor la referendumul national, atat cei din tara, cat si cei din strainatate. Nu putem lasa ca o decizie de o asemenea importanta sa apartina UDMR-istilor, prin referendumuri locale, din satele si comunele din cele trei judete romanesti”, a mai spus Funar.

„In conditii de criza si cand Guvernul nu are bani sa plateasca salarii si pensii este pacat sa se risipeasca sume mari pentru organizarea alegerilor prezidentiale la care 75% dintre romani sa nu participe. Prin instituirea obligativitatii participarii la referendumul national a tuturor romanilor se va ajunge sa creasca la cel putin 95% participarea la vot a romanilor. Noi am propus o amendã de 1.000 de lei pentru cel care nu se prezinta la referendum”, a spus secretarul general al PRM, adaugand ca, daca se va recurge la turism electoral, participarea la vot va fi de 120%, astfel incat se poate elimina si fraudarea alegerilor.

Potrivit peremistului, pentru a preveni „actiunile de dezmembrare teritoriala a Romaniei, organizate de Ungaria si UDMR”, este nevoie de interventia SRI, SIE si a Parchetului General, care sa dea un raport in fata camerelor reunite ale Parlamentului.

„Pentru a preveni escaladarea actiunilor unguresti, propunem ca birourile permanente ale Senatului si Camerei Deputatilor sa decida si sa convoace Parlamentul intr-o sedinta comuna, la care sa fie invitati directorii de la SIE, SRI si, de asemenea, procurorul general al Romaniei, sa informeze Parlamentul despre aceste actiuni anti-romaneati vizand dezmembrarea teritoriala a tarii noastre, organizate de Ungaria si UDMR in tara si strainatate in ultimii 20 de ani”, a incheiat secretarul general al PRM.
In teorie, cele spuse si pretinse de Gheorghe Funar ar avea si cap, si coada. Ma mir insa ca domnul Funar a uitat in ce tara si in ce soi de democratie traieste. Nu ar fi rau un asemenea referendum inparalel cu prezidentialele, asa ceva a mai fost in cadrul altor alegeri. Dar este greu sa obligi omul sa se duca la urne, iar aceasta idee ar fi greu de acceptat de celelalte formatiuni politice, de teama ca li se vor da socotelile peste cap. Si cum ar putea fi obligati romanii din diaspora sa voteze? Cine i-ar putea amenda?
De aceea, chiar daca imi surade ideea, o socotesc o utopie.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.