Reacţia la scrisoarea lui Rudolph Giuliani a fostului șef SRI, George Maior,...

Reacţia la scrisoarea lui Rudolph Giuliani a fostului șef SRI, George Maior, îl poate costa postul de ambasador?

0 107

George Maior, actual ambasador al României în SUA după un mandat cu mari contradicții ca director SRI, a declarat luni, referitor la scrisoarea transmisă de Rudolph Giuliani, actual avocat al președintelui Donald Trump, că aceasta este expresia unui lobby inițiat de forțe interesate să apere persoane cu probleme cu legea.
„Un personaj spumos și extrem de combativ în discuțiile din Statele Unite, nu știu dacă mai e avocatul lui Donald Trump. În orice caz, ea este expresia unui lobby, inițiat de anumite forțe care sunt interesate de apărarea unor personaje de la noi care au avut probleme cu justiția, asta vă spun clar” a declarat, luni, George Maior, ambasadorul României în SUA.
Reacția lui George Maior (formal fost membru PSD) nu este întâplătoare, acesta este nominalizat de Giuliani ca fiind unul dintre semnatarii protocoalelor care au permis abuzuri în România.
Iata citatul: „În plus, față de excesele făcute de DNA în numele „aplicării legii”, am luat la cunoștință 

cu tristeţe în cursul ultimelor luni despre existenţa „protocoalelor secrete” pe care mai multe instituţii publice le-au semnat cu Serviciul Român de Informaţii („SRI”). Acestea includ protocoale secrete cu: Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României; Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Consiliul Superior al Magistraturii. Semnatarii protocoalelor secrete includ: Laura Codruţa Kovesi, din partea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi George-Cristian Maior, care acum îndeplineşte funcţia de ambasador al României în Statele Unite, din partea SRI”, se arată în scrisoarea transmis de Rudolph Giuliani președintelui Klaus Iohannis și altor oficiali români.Aceasta este realitatea, George Maior este unul dintre principalii semnatari ai protocoalelor, care au funcționat în perioada în care era director al Serviciului Român de Informații, înțelegeri prin care se contituiau echipe operative din justiție și serviciul secret. Maior a fost acuzat în repetate rânduri că este cel care a permis implicarea în Justiție a SRI și a intervenit în favoarea unor anumite personaje politice (în principal Trăian Băsescu) prin deschiderea de dosare adversarilor politici.
Maior se află acum la București, unde participă la Reuniunea Anuală a Diplomației Române.

Reactii la poziția fără precedent a lui Maior,
Fostul șef al SRI chemat la MAE să dea explicații cu privire la scrisoarea lui Giuliani: Poziția ambasadorului nu reprezintă ministerul
Ambasadorul României în SUA, George Maior, va fi chemat pentru explicații la MAE, după ce declarat luni, referitor la scrisoarea transmisă de Giuliani, actual avocat al președintelui Trump, că aceasta este expresia unui lobby inițiat de forțe interesate să apere persoane cu probleme cu legea, scrie Mediafax.”Îi asigurăm pe partenerii noștri internaționali că în România există voința politică necesară din partea Guvernului României și a Coaliției de Guvernământ de a garanta funcționarea corectă a statului de drept, cu respectarea drepturilor și libertăților fundamentale, pentru dezvoltarea unei veritabile democrații și combaterea unor fenomene nocive, precum fenomenul corupției. Domnul Ambasador George Maior a avut o poziție care nu a fost aprobată la nivelul Centralei MAE sau al Guvernului, și nu reprezintă poziția MAE. Un ambasador al României ar trebui să fie preocupat ca, în conformitate cu Convenția de la Viena cu privire la relațiile diplomatice, să reprezinte întotdeauna interesele statului român în statul în care este acreditat. Rolul domniei sale este de a promova interesul național așa cum decurge el din consensul la nivel instituțional și să se abțină de la declarații publice de natură să afecteze negativ relațiile bilaterale cu alte state. Reamintim că liniile de acțiune ale amabasadorilor sunt agreate la nivelul instituțiilor din România și orice abatere va atrage răspunderea acestora, conform procedurilor în vigoare. În acest sens, domnul ambasador George Maior va fi chemat pentru explicații în Centrala MAE”, se arată într-un comunicat de presă al MAE.
Potrivit legii și Constituției, ministrul de externe nu poate decide rechemare în țară a ambasadorului, drept sancțiune, acest acest atribut revenindu-i președintele Klaus Iohannis. Iată o altă anomalie din legislația romînească.

Dragnea: Reacția lui Maior după scrisoarea lui Giuliani este revoltătoare.
Liviu Dragnea (în foto cu simbolul statului paralel la mitingul PSD) îl atacă deschis pe ambasadorul României în SUA, George Maior, despre care spune că și-a depășit mandatul când a comentat pe marginea scrisorii transmise de Rudolph Giuliani. „Din acest moment nu mai poate fi privit cu încredere de partenerii americani”, a reacționat pe Facebook șeful PSD. Mai mult, Dragnea califică drept „interesantă” propunerea avocatului american privind înființarea unei comisii de judecători  internaționali în cazul protocoalelor. 

Într-o postare pe Facebook, Liviu Dragnea afirmă că a primit și el scrisoarea semnată de Rudolph Giuliani, despre care spune că „a pus degetul pe rană”…Liviu Dragnea si simbolul statului paralel la mitingul PSD„Concluzia amară a acestei scrisori este că încrederea în sistemul de Justiție din România este serios zdruncinată în fața partenerilor externi și a investitorilor străini”, susține liderul PSD.
Liviu Dragnea afirmă că președintele Iohannis nu poate ignora scrisoarea transmisă de avocatul american și lansează un atac dur la adresa lui George Maior.
„Președintele Iohannis nu mai poate pretinde că nu e nimic grav sau că încă nu a lecturat scrisoarea domnului Giuliani. O astfel de poziție nu ar face decât să întărească percepția publică larg răspândită că domnia sa este tributar Statului Paralel, pe care l-a protejat până acum. La fel de revoltătoare este și reacția celui care ar trebui să reprezinte interesele României în Statele Unite și care a folosit numele ilustrului senator John McCain, în încercarea de a acoperi adevărurile dureroase din scrisoarea domnului Giuliani. Domnul Maior și-a depășit în mod clar mandatul, iar din acest moment nu mai poate fi privit cu încredere de partenerii americani. Salut decizia Ministerului de Externe de a-l chema să explice această ieșire în decor și sper ca măcar de această dată președintele Iohannis să facă ceea ce este în interesul României”, a scris Dragnea pe Facebook.

Șeful PSD susține că o parte dintre probleme semnalate de Giuliani vor fi rezolvate prin noile legi ale justiției, altele „prin pârghii legale și constituționale”.
„Este interesantă propunerea domnului Giuliani de constituire a unei comisii de judecători internaționali care să analizeze și să se pronunțe cu privire la impactului protocoalelor secrete asupra sistemul de justiție. O astfel de comisie s-ar ridica deasupra partizanatelor politice din România și ar pune capăt propagandei mincinoase care a atacat furibund orice acțiune legitimă a Parlamentului de a demonta acest Stat Paralel și de a restabili independența judecătorilor. La fel este necesară o justă reabilitare a victimelor acestui sistem opresiv. Nu ne vom însănătoși ca țară, ca societate, ca națiune, până când nu vom condamna public toate aceste abuzuri și până când cei care le-au comis nu vor fi aduși să răspundă în fața legii. Aceasta e singura garanție că astfel de atrocități nu se vor mai repeta în viitor!”, mai scrie Dragnea, pe Facebook.

Horia D.R.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.