Reacþiile secundare ale vaccinului romanesc

Reacþiile secundare ale vaccinului romanesc

0 168

Conform unui comunicat dat recent publicitatii, odata cu aparitia vaccinului romanesc impotriva gripei porcine, secretarul de stat Adrian Streinu-Cercel recomanda vaccinarea ca unica metoda de aparare in fata virusului gripal pandemic, spunand ca toti cei care vor avea acces la vaccin trebuie sa aiba si intelepciunea sa se vaccineze.
“Vaccinul este cat se poate de bun si il recomandam cu caldura”, a declarat ieri Cercel.

In continuare Cercel a spus:
”Cei care trebuie sa se vaccineze vor fi convocati, vom incepe cu elevii de clasele a XI-a si a XII-a, studentii, care fac parte din grupele de risc stabilite de autoritati. Daca refuza vaccinarea, elevii si studentii isi asuma riscul sa contacteze virusul”, a precizat oficialul.

Streinu Cercel a recomandat presei sa nu puna lumea in situatia de a allege, mediatizand excesiv cazuri izolate de efecte secundare.
“Avem nevoie de cooperarea dumneavoastra pentru ca vaccinarea este singura care protejeaza impotriva virusului pandemic”, le-a spus Adrian Streinu Cercel jurnalistilor prezenti la conferinta de presa.

Specialistii afirma insa ca exista si reactii secundare, care nu sunt insa mai grave decat cele produse de vaccinul antigripal obisnuit.
Seful centrului de control al gripei din cadrul Institutului Cantacuzino, Viorel Alexandrescu, a comunicat ca reactiile secundare au fost in general locale si aparand la 29% din cei 300 de subiecti pe care au fost facute testele.
Astfel, printre reactii adverse se numara dureri spontane la locul vaccinarii sau dureri locale care dispar insa la doua-trei zile de la administrarea vaccinului.
“Mai exista dureri de cap, scurgeri nazale. Vreau sa subliniez ca nu exista reactii majore. Cand va incepe vaccinarea de masa, reactiile adverse se pot inmulti”, a mai afirmat Viorel Alexandrescu.
Potrivit specialistilor de la Institutul Cantacuzino, pentru inceperea vaccinarii la copii mai este nevoie de studii suplimentare.
“Vaccinul ofera imunitate la 14 zile de cand se administreaza, la fel ca un vaccin sezonier”, a completat Viorel Alexandrescu.

Acesta a mai spus ca vaccinarea impotriva virusului A/H1N1 poate fi facuta in paralel cu vaccinul impotriva gripei sezoniere, cu conditia sa nu fie facut in acelasi brat.
Personal nu am de gand sa starnesc panica, mai ales ca nu ma incadrez in categoriile de vaccinat. Insa am impresia – si aceasta este valabila pe plan mondial – ca pana se vor descopei cu precizie efectele vaccinului, va trece si epidemia aceasta de gripa porcina, caci totul este trecator pe lumea asta.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.