Reacţie FĂRĂ PRECEDENT a României la adresa Ungariei

Reacţie FĂRĂ PRECEDENT a României la adresa Ungariei

0 410
ANUNŢUL ŞOC făcut de guvernul de la Bucureşti
Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a declarat, referindu-se la declaraÅ£iile ambasadorului ungar prin care acesta îÅŸi asuma afirmaÅ£iile secretarului de stat Nemeth Zsolt privind steagul secuiesc, că speră ca diplomatul să nu mai facă greÅŸeli, pentru că a doua îÅŸi încetează mandatul la BucureÅŸti.
Corlăţean a spus că, după discuţiile pe care le-a avut cu şeful diplomaţiei de la Budapesta, ambasadorul ungar de la Bucureşti a primit instrucţiuni "să tacă".
"Sper să nu ma facă greÅŸeli, pentru că a doua zi îÅŸi încetează mandatul la BucureÅŸti", a spus Corlăţean.
El a menÅ£ionat că a discutat mult cu omologul ungar, convorbirea telefonică durând 45 de minute.
"Noi am făcut un efort uriaş de calmare", a spus Corlăţean.
 
Ambasadorul Ungariei la BucureÅŸti, Oszkar Fuzes, declara, recent, într-o intervenÅ£ie televizată, că asumă integral afirmaÅ£iile secretarului de stat în MAE ungar Nemeth Zsolt privind steagul secuiesc, el exprimând ÅŸi ideea că ar susÅ£ine modificarea art. 1 din ConstituÅ£iei României ÅŸi autonomia.
El afirma, la România TV, că arborarea steagului secuiesc în instituÅ£iile publice româneÅŸti este un drept "natural" al secuilor din judeÅ£ele Covasna ÅŸi Harghita. Întrebat de ce se simte minoritatea maghiară agresată în România, Fuzes a răspuns că aceasta nu poate să se simtă acasă dacă nu îÅŸi poate folosi simbolurile ÅŸi că "drepturile i-au fost încălcate".
"Pentru că dacă minoritatea maghiară sau minoritatea de secuime care este parte a maghiarilor, bineînÅ£eles, nu poate să se simtă acasă, nu poate să se folosească de mijloacele de identitate, bineînÅ£eles, în acest caz, lucrurile nu merg foarte bine ÅŸi eu nu văd de ce folosirea steagului, care este un steag de identitate, nu poate să se folosească în locurile publice, chiar dacă este vorba despre instituÅ£iile statului român. Nimeni, niciodată, nu pune sub semnul întrebării dacă este vorba de o instituÅ£ie a statului român, dar această instituÅ£ie funcÅ£ionează în Å£inutul secuiesc, unde sunt secuii. De fapt, părerea mea, ar fi fost un gest natural ÅŸi normal dacă, pe lângă steagul naÅ£ional român, poate să folosească ÅŸi steagul naÅ£ional secuiesc", afirma ambasadorul Ungariei, în limba română.
 
Întrebat despre afirmaÅ£ia secretarului de stat în MAE român Bogdan Aurescu cu privire la faptul că îndemnul secretarului de stat ungar Nemeth Zsolt ar echivala cu susÅ£inerea explicită a autonomiei teritoriale pe criteriu etnic, nepermisă de ConstituÅ£ia României, ambasadorul ungar a răspuns "în acest caz, eu aÅŸ propune o schimbare în ConstituÅ£ia României".
 

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.