Reabilitari costisitoare si inutile de scoli brasovene

Reabilitari costisitoare si inutile de scoli brasovene

0 80

Sumele uriase destinate reabilitarii scolilor se dovedesc uneori investitii inutile. Se intampla in zonele rurale ale judetului, in localitati precum Rucar si Oltet, unde scolile refacute nu mai au elevi, dar nici Brasovul nu e scutit de anomalii costisitoare de genul asta. Liceul Auto a inghitit peste 20 miliarde de lei vechi in lucrari dispuse in urma cu doi ani de fosta conducere a Inspectoratului Scolar si sistate de cea actuala,dupa comasarea cu Liceul CFR. Fostul inspector, liberala Carmen Tanasescu, a investit 11 miliarde de lei vechi si in scoala 17, ai carei elevi invata acum la scoala 11.
Cu doar cateva zile pana la deschiderea anului scolar, muncitorii trag de zor sa incheie reparatiile in scoli. Desi in cateva unitati lucrarile vor continua si dupa 13 septembrie, nu vor afecta buna desfasurare a cursurilor. Sunt insa si scoli in care investitiile incepute in urma cu 2 ani nu vor mai fi finalizate pentru ca nu-si mai au rostul. Asa se intampla la Liceul Auto din Brasov. In 2008, fosta conducere a Inspectoratului a alocat peste 20 de miliarde de lei vechi pentru reparatia acoperisului si decopertarea tencuielii de pe unul dintre corpuri. Anul tre cut, Liceul Auto a fost comasat cu liceul CFR pentru a da nastere Colegiului Tehnic de trasporturi. Pentru ca spatiile fostului Liceu Auto sunt improprii actului de invatamant, actuala conducere a Inspectoratului scolar judetean a propus sistarea investitiei.
Aceeasi lipsa de strategie demografica scolara a determinat fosta conducere a ISJ sa aloce
11 miliarde de lei vechi pentru lucrari la Scoala 17, desi acolo invatau doar 80 de elevi. Nici macar acestia nu mai frecventeaza Scoala 17, dupa ce unitatea a fost comasata cu Scoala 11. Pentru a folosi totusi cladirea in care s-au bagat atatia bani, Inspectoratul Scolar a luat acum decizia ca acolo sa invete momentan o parte din elevii fostului Liceu Auto.
In comparatie cu aceste cazuri flagrante de investire cel putin neinspirata chiar in municipiul Brasov a unor fonduri care ar fi putut primi alte destinatii, situatiile similare din judet nici macar nu mai par deplasate. Sunt cazurile de la scoala din localitatea Rucar, dar si la unitatea de invatamant din satul Oltet, comuna Vistea, unde cladirile au fost renovate pe bani greu desi aici invatau doar cativa elevi.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.