RĂZBOIUL TARIFELOR VAMALE: Dacă SUA insistă pe propria cale, China va lupta până la capăt
„Amenințarea SUA de a escalada tarifele la adresa Chinei este o greșeală gravă care se adaugă la una deja existentă, acțiune care expune încă odată natura șantajului american. China nu va accepta niciodată acest lucru. Dacă SUA insistă pe propria cale, China va lupta până la capăt”, a transmis marți Ministerul chinez al Comerțului.
„Dacă SUA vor insista pe propria cale, China va lupta până la capăt”, a reacționat Ministerul chinez al Comerțului după ce administrația Trump a anunțat posibilitatea de a impune tarife suplimentare de 50% peste cele 37% impuse deja produselor chinezești.
Ca un prim răspuns la deviziile administrației Trump, China a anunțat că va impune un tarif suplimentar de 34% pentru toate mărfurile de origine SUA, începând cu data de 10 Aprilie a.c..
Potrivit Comisiei pentru Tarife Vamale din cadrul Consiliului de Stat al Chinei, aceste este un răspuns la „tarifele reciproce” impuse de SUA împotriva importurilor chineze.
Potrivit Ministerul chinez al Comerțului, în cazul în care SUA vor continua amenințările și vor impune un tarif suplimentar de 50% produselor din China, autoritățile de la Beijing vor adopta imediat contramăsuri ferme.
„China se opune ferm acestor practici. Dacă SUA vor crește tarifele, China va lua cu hotărâre contramăsuri, pentru a-și proteja propriile drepturi și interese”, a transmis biroul de presă al ministerului chinez, arătând că „tarife reciproce” la adresa Chinei sunt nefondate, fiind o practică tipică de intimidare unilaterală.
Pe de altă parte, Ministerul chinez de Externe a catalogat deciziile SUA ca fiind „mișcări hegemonice în numele reciprocității” care servesc doar intereselor egoiste americane, în detrimentul intereselor legitime ale altor țări. „Aceasta este o mișcare tipică de unilateralism, protecționism și agresiune economică”, a declarat purtătorul de cuvând Lin Jian.
Potrivit acestuia, „abuzul de tarife susținut de SUA privează țările, în special țările din Sudul Global, de dreptul la dezvoltare. Analiza datelor Organizația Mondială a Comerțului (OMC) arată că, având în vedere dezvoltarea economică inegală și punctele forte, majorările tarifelor din SUA vor lărgi și mai mult decalajul de bogăție dintre țări, iar țările mai puțin dezvoltate vor simți o lovitură mai grea”.
MAE chinez arată că tarifele diferențiate impuse de SUA încalcă principiul nediscriminării al OMC, perturbă grav ordinea comerțului internațional și securitatea și stabilitatea lanțurilor industriale și de aprovizionare globale, subminează grav sistemul comercial multilateral, împiedică grav redresarea economică globală și vor fi cu siguranță respinse de comunitatea internațională.
Escaladarea economică dintre SUA și China este înregistrată după ce, în cadrul discuțiilor avute în luna Noiembrie 2024 și Ianuarie 2025, președintele Xi Jinping i-a cerut președintelui Donald Trump să găsească modalitatea corectă pentru a se înțelege în noua eră, astfel încât atât ambele țări, dar și întreaga lume, să aibă de câștigat.
Președinții Xi Jinping și Donald Trump s-au întâlnit în cadrul unor vizite oficiale de stat în luna Aprilie 2017 (în Florida) și Noiembrie 2017 (la Beijing). În ciuda acordurilor bilaterale semnate, în valoare de peste 250 de miliarde USD, în luna Iunie 2018, administrația Trump a decis să declanșeze războiul comercial cu China, pentru ca în luna August a aceluiași an Beijingul să răspundă. (vezi AICI)
În cadrul dialogului telefonic purtat în luna Noiembrie 2024, președintele Xi Jinping a solicitat președintelui ales Donald Trump să găsească modalitatea corectă pentru a se înțelege în noua eră, astfel încât atât ambele țări, cât și întreaga lume, să aibă de câștigat.
Potrivit Ministerului chinez de Externe, în cadrul dialogului telefonic inițiat de Beijing, președintele Xi a transmis că istoria a arătat că China și SUA au de câștigat din cooperare, dar și că au de pierdut din confruntare, o relație stabilă, solidă și durabilă China-SUA servind intereselor comune ale celor două țări, fiind totodată un răspuns așteptat de comunitatea internațională. (vezi AICI)
Mai mult, în timpul dialogului telefonic din luna Ianuarie 2025 dintre cei doi lideri, președintele Xi a subliniat că este firesc ca pe fondul condițiilor naționale diferite să existe unele dezacorduri, important fiind să fie asigurat respectul reciproc, interesele de bază și preocupările majore ale fiecări părți, pentru care să fie găsite o soluție adecvată.
De asemenea, a susținut că relațiile economice bilaterale sunt în esență reciproc avantajoase și câștigătoare, confruntarea și conflictul nefiind o opțiune, China și SUA trebuind să coopereze mai strâns și să mențină cele două mari țări pe calea dezvoltării constante, solide și durabile. (vezi AICI)
Autor: Dan Tomozei
Sursa: DanTomozei.ro