RAZBOI! Avioane de vanatoare necunoscute au „hartzuit”aviatia turca !!

RAZBOI! Avioane de vanatoare necunoscute au „hartzuit”aviatia turca !!

0 1575

Oficiali din Armata turcă au declarat marți că opt avioane F-16 ale Forțelor Aeriene Turce care executau o misiune de patrulare la granița cu Siria au fost hărțuite de un aparat MiG-29, precum și de sistemele de apărare sol-aer aflate pe teritoriul Siriei.Va dati sema ce tare este  Mig 29 daca a pus pe fuga un „stol”de opt(!) F16 model de acum 30 de ani,cu care ne-a dotat NATO (… evident, conta cost, la mana a 2-a din Portugalia, tara lui Barroso… (Ce sa vezi, fost a doua serie de incidente aeriene raportate de Turcia, după ce alte două avioane turce F16 au fost hărțuite tot de un MiG-29 în cursul zilei de duminică. Marți, radarul de pe MiG-ul 29, despre care oficialii turci nu au putut preciza dacă aparține aviatiei ruse, ar fi urmărit avioanele turce timp de 4 minute și 30 de secunde, si a amenintat cele opt F-16 timp de 4 minute și 15 secunde. Din informațiile oferite de Ministerul rus al Apărării, Moscova nu a desfășurat în Siria niciun aparat MiG-29. Pai atunci de unde or fi aparut? Ca doar n-or fi de la noi? Poti sa mai stii,ca in 1989 trebuia sa cumparam vreo 45?!Tratativele cu Uniunea Sovietică privind achiziționarea unor avioane MiG-29 au fost demarate la mijlocul anului 1987.
Primele patru avioane (două comandă simplă și două dublă comandă) au fost livrate taman la 21 decembrie 1989 (!?), piloții acestora fiind instruiți în Uniunea Sovietică. Inițial, 45 de avioane au fost comandate, însă doar 21 au fost livrate între anii 1989-1990. Comanda pentru restul de 24 de avioane a fost ulterior anulată…
Avioanele MiG-29 au fost alocate  la Baza Aeriană 57 Mihail Kogălniceanu. În 1994, România a achiziționat încă un super-avion MiG-29 din Rusia. În 1992, România a primit un MiG-29S (Fulcrum-C) din Republica Moldova în schimbul unei datorii de 30 milioane de dolari. În 2002, doar 18 avioane mai erau în dotarea Grupului de Vânătoare „ Bâzu Cantacuzino” (trei avioane au fost pierdute în accidente). Dintre acestea, un singur avion monoloc era operațional, restul având resursa de zbor expirată În luna octombrie a anului 2003, resursa ultimului MiG-29 a expirat, avioanele fiind conservate și scoase ulterior la vânzare. Romtehnica nu a vândut nici un avion MiG-29 până în prezent conform rapoartelor ONU privind transferurile de armament. Deși au existat planuri pentru revitalizarea avioanelor, acestea nu au fost luate în considerare, avionul fiind,ce sa vezi, depășit din punct de vedere tehnic.Aerostar Bacau a propus Armatei Române modernizarea avioanelor MiG-29, printr-un proiect privat realizat în colaborare cu DaimlerChrysler AG din Germania (care a modernizat 24 de avioane MiG-29 ale Luftwaffe la standarde NATO) și Elbit din Israel (implicată și în modernizarea avioanelor MiG-21 „LanceR”).MiG-29 N2
Un prototip, denumit MiG-29 „Sniper”, a fost realizat la standarde de interoperabilitate NATO. Planul nu a fost implementat, prototipul fiind în prezent expus la Muzeul Aviatiei din Bucuresti. Asta nu mai zboara, e sigur… Dar celelalte, pe unde or fi, nu cumva stau pitite prin Irak, si dau  cate o fuga deasupra Turciei?
Dar si Republica Moldova a preluat,de asemna, 33 de avioane MiG-29 de la Uniunea Sovietică (șapte Fulcrum-A, 24 Fulcrum-C și două avioane cu dublă comandă MiG-29UB). Acestea aparțineau fostei Bazei Aeriene de la Mărculești (în prezent, Aeroportul Internațional Mărculești).
Din cauza dificultăților financiare,  Moldova a vândut treptat avioanele. Patru (cinci, după alte surse, în funcție de veridicitatea doborârii unui avion de rebelii separatiști în timpul conflictului din Transnistria) au fost vândute înYemen! Statele Unite au achiziționat 21 de avioane MiG-29 din Republica Moldova în 1997 pentru a preveni vânzarea lor către Iran (MiG-29 Fulcrum-C poate transporta armament nuclear) Un avion a fost livrat României] în schimbul ajutorului logistic acordat Moldovei. Alte șase avioane MiG-29 Fulcrum-C rămase sunt în prezent de vânzare….

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.