Ravasitul oilor la Bran

Ravasitul oilor la Bran

0 224

La sfarsitul lunii septembrie, la Bran se desfasoara un obicei vechi de secole: ravasitul oilor.? Dupa ce au petrecut toata vara cu oile in zona montana, ciobanii aduc turmele inapoi in sat unde are loc „ravasirea” oilor catre proprietari. Acest obicei s-a pastrat cu regularitate pana in zilele noastre chiar daca a suferit modificari de-a lungul anilor.


?


Incheierea anului pastoral


Ravasitul oilor a ramas o manifestare simbolica ce marcheaza incheierea anului pastoral. Tot spectacolul impartirii de catre pastori a produselor pe care le datoreaza proprietarilor precum si plata ciobanilor de catre stapanii oilor se desfasoara nu numai in fata intregului sat, ci si in prezenta turistilor.


Timp de doua zile, 29-30 septemebrie 2007, vor avea loc mai multe manifestari artistice la hanul Bran, Popasul Reginei si in Parcul Central.


In timp ce oile sunt „ravasite” in cadrul acestei sarbatori vechi de secole, veti putea degusta din branza in cetina de brad , un produs specific acestei zone.


Festivalul branzeturilor si pastramei aduce o variate de branzeturi locale, dar si din alte parti ale tarii precum Rucar si Sibiu. Mesteri populari din mai multe zone ale Romaniei vor fi prezenti cu produse mestesugaresti cum ar fi carpete oltenesti, oua incondeiate sau cu margele, obiecte de port popular.


Sarbatoarea va fi insotita si de un spectacol folkloric sustinut de interpreti cunoscuti.


?


Laura Moise


?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.