Ratingul Romaniei in cadere

Ratingul Romaniei in cadere

0 126

Agentia de evaluare financiara Standard&Poor’s a anuntat, luni, reducerea ratingului Romaniei pentru imprumuturi in moneda straina pe termen lung la BB+, de la BBB-, si calificativul pentru creditele pe termen scurt la B, de la A-, ambele fiind plasate la perspectiva “negativa”.
Analistii S&P au confirmat, de asemenea, ratingul pe termen scurt pentru moneda nationala la A-3, iar gradul de transfer si convertibilitate a fost scazut de la A- la BBB+.
S&P a pastrat perspectiva negativa pentru cele doua ratinguri, indicand o accentuare a riscurilor pentru Romania..
“Scaderea ratingului reflecta riscurile in crestere pentru economia reala a Romaniei, ca urmare a vulnerabilitatii ridicate a sectorului privat si a dependentei de sursele de finantare externe, tot mai nesigure”, a arata analistul Marko Mrsnik de la S&P.
“Autoritatile nu s-au ocupat de aceste provocari economice, atentia transferandu-se catre alegerile generale care urmeaza”, arata analistii S&P.
“Romania este vulnerabila la un scenariu de oprire brusca a intrarilor de capital, care ar necesita o ajustare drastica a economiei si ar cauza o deteriorare a balantei de plati a guvernului”, potrivit lui Mrsnik.

Leul reactioneaza
Moneda nationala s-a depreciat puternic in urma anuntului Standard&Poor’s privind reducerea ratingului Romaniei pentru imprumuturi in moneda straina pe termen lung si a calificativului pentru creditele pe termen scurt, iar cursul de schimb a urcat cu circa sapte bani, la 3,76 – 3,78 lei/euro.
La inchiderea pietei locale, in jurul orei 16:30, euro era tranzactionat la 3,7 lei, iar imediat dupa anuntul agentiei de rating, rata de schimb a urcat la 3,76 – 3,78 lei/euro.
In jurul orei 17:15, cotatiile se situau la 3,7650 – 3,7725 lei/euro.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.