„’Rati-ai dracu’ de filantropi!”

„’Rati-ai dracu’ de filantropi!”

0 252

Muzeul de Arta Brasov s-a imbogatit recent cu donatia unui brasovean animat de sentimentul colectiv al artei. Un cetatean pe nume Marius Macovei, fost director general al Postei Romane si fost secretar general al Ministerului Comunicatiilor, a donat institutiei 18 panze pictate de un artist bucurestean, prieten cu donatorul. Potrivit directorului muzeului, este primul act de donatie consistent pe care il face o persoana particulara, in folosul comunitatii brasovene.


Nu stiu cine este domnul Macovei si nu-mi amintesc sa-i fi gasit numele pe lista scandalurilor ce se tin lant la Posta Romana de-o vreme incoace. In lipsa unor date compromitatoare despre trecutul omului, banuiala ca ar fi dorit sa-si albeasca in acest fel? biografia nu sta in picioare.


Trecerea benevola a 18 piese de arta din spatiul privat in cel public este un gest perfect altruist . Faptul ca un colectionar pe nume Macovei isi ofera galeria personala contemplarii publice a brasovenilor este un semn de normalitate incipienta in domeniul receptarii in comun a artei.


In peisajul acumularii demente a tot soiul de obiecte in spatiul particular, tablourile donate de un cetatean oarecare fac, totusi, nota distonanta. Nu cred ca o comunitate din Romania este gata sa primeasca astfel de acte cu firescul cu care sunt tratate ele in civilizatii mai avansate. Parerile receptorilor de arta de la noi, neobisnuiti cu gratuitatea actului artistic, vor mai oscila o bucata de vreme intre „Las ca si-asa s-a saturat de ele!” si mai insinuantul „Cine stie la ce candideaza domnu’ asta Macovei?!”.


Poate ca ma-nsel eu dar, in contrast cu natureletea cu care brasovenii instruiti vor veni sa vada colectia recent donata, confratii de conturi ai domnului Macovei – in caz ca vor trece pragul muzeului – nu-si vor putea inabusi icnetul ofuscat „’Rati-ai dracu’ de filantropi!”.


Vifor Rotar

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.