Rataciti prin munti si viscol

Rataciti prin munti si viscol

0 112

Un profesor brasovean, insotit de doua eleve, tot din urbea noastra, s-au ratacit sambata seara in masivul Piatra Craiului, dupa ce au fost suprrinsi de puternicul viscol care a bantuit prin zona.
Cei trei au fost gasiti pe munte si adusi in siguranta de salvamontistii din Zarnesti la circa sapte ore dupa ce au cerut ajutor prin 112. Ei au avut noroc prin faptul ca, in zona in care se aflau, „batea” mobilul.
Salvamontistii i-au gasit la 2.100 de metri altitudine, unde zapada era intr-un strat de 30 de cm. Nefiind echipati necorespunzator – la plecare era vara in Brasov, dar un adevarat om de munte isi ia intotdeauna si ceva rezerve de haine mai calde in rucsac, mai ales cand se avanta la mari inaltimi – cei trei fiind gasiti aproape in soc hipotermic.
Tot pe un munte vecin al Brasovului si tot din cauza viscolului dezlantuit pe nepusa masa, doi barbati s-au ratacit sambata seara in masivul Leaota.
Unul dintre ei a reusit sa se adaposteasca la o stana, celalalt a fost insa dat disparut.
Salvamontistii din Campulung Muscel au inceput, imediat ce au fost alertati, operaþiunile de cautare, dar au trebuit sa le sisteze din cauza ninsorii abundente, ele fiind reluate ieri dimineata.
Seful salvamontului din Campulung Muscel, Puiu Holbosan, declarase ca sunt sanse mari ca barbatul sa fie gasit in viata.
„Noi tocmai plecasem in cautarea lui, cand dispeceratul Salvamont din Brasov ne-a comunicat ca a luat legatura cu el. Cei doi turisti s-au regasit dimineata (ieri dimineata, n.a.), sunt in afara oricarui pericol”, a declarat ieri, dupa incheierea misiunii de gasire a celor doi, Puiu Holbosan.
Nu mai concluzionez cu avertismente cum sa urci pe munte, ca pentruu unii sunt degeaba, ei tot „teribili” raman, indiferent cate avertizari sunt lansate prin mass-media sau direct de la salvamontisti.

Dan Bota

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.