Rata dobanzii de politica monetara la cota 6,00

Rata dobanzii de politica monetara la cota 6,00

0 137

Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a hotarat in sedinta sa de miercuri reducerea ratei dobanzii de politica monetara la 6,00% de la 6,25% pe an, incepand cu 3 noiembrie 2011, gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar, mentinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit, se arata intr-un comunicat BNR.
Consiliul de Administratie al BNR a hotarat totodata continuarea gestionarii adecvate a lichiditatii din sistemul bancar si pastrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit.
Atitudinea judicioasa a bancii centrale vizeaza asigurarea in permanenta a unor conditii monetare reale in sens larg adecvate mentinerii durabile a ratei inflatiei in interiorul intervalului de variatie si a stabilitatii financiare – elemente care, coroborate cu aplicarea angajamentelor privind consolidarea fiscala si a reformelor structurale asumate de autoritatile din Romania in cadrul acordurilor de finantare convenite cu institutiile internationale, sunt esentiale pentru asigurarea unei redresari sustenabile a economiei romanesti.
Ajustarea treptata a conditiilor monetare reale in sens larg este asteptata a se reflecta in nivelul dobanzilor practicate la creditele acordate de bancile comerciale. In acelasi timp, Consiliul de Administratie reitereaza importanta stimularii procesului de economisire interna, inclusiv prin remunerarea adecvata a depozitelor bancare pentru a asigura sustenabilitatea deficitului extern si reducerea treptata in termeni relativi a dependentei economiei nationale fata de finantarile externe.
Consiliul de Administratie al BNR reafirma totodata ca banca centrala va monitoriza in continuare evolutiile interne si ale mediului economic international, astfel incat, prin utilizarea corespunzatoare a instrumentelor de care dispune, sa asigure realizarea si mentinerea stabilitatii preturilor pe termen mediu si a stabilitatii financiare, se mai arata in comunicat.
Comentarii specialisti:
Adrian Vasilescu: Reducerea dobanzii de politica monetara egal dezinflatie

Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, a declarat, miercuri, ca scaderea dobanzii de politica monetara de catre BNR de la 6,25 la suta la 6,00 la suta, arata un proces de reducere a inflatiei.
„Astazi nu avem deflatie, dar vorbim de dezinflatie si asa BNR a redus dobanda. Efectele unei astfel de decizii se vor produce in cateva luni, important este mesajul de incredere si ca, indiferent de ce se intampla in lume, BNR are incredere in dezinflatie. Bancile comerciale cu siguranta se vor misca mai repede, chiar daca au grija la ecartul lor, chiar daca vor avea o usoara retinere, piata le va impinge catre acest curs – scaderea dobanzilor in lei”, a spus Vasilescu, la un post de televiziune.

Liviu Voinea (GEA): Scaderea dobanzii de politica monetara permite statului sa se imprumute ieftin
Scaderea ratei dobanzii de politica monetara la 6%, de la 6,25 la suta, decisa de Banca Nationala a Romaniei, nu aduce nicio schimbare pentru populatie si firme, in ansamblul lor, dar va permite statului sa-si diminueze cheltuielile cu dobanzile aferente datoriei publice interne, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, directorul executiv al Grupului de Economie Aplicata (GEA), Liviu Voinea.
“Reducerea reprezinta si un semnal pentru ca vine dupa o perioada lunga de stagnare si se inscrie in abordarea generala a BNR care este una prudenta si care trece la o reducere a ratei de referinta numai dupa ce inflatia a coborat cu mai mult de 2% sub rata dobanzii”, a spus directorul executiv al GEA.
Acesta a apreciat ca “decizia BNR nu schimba in mod fundamental starea creditarii’, deoarece “creditarea depinde nu de rata dobanzii, ci de perspectivele economice, de perceptia populatiei si a firmelor cu privire la propria lor capacitate de plata a unui eventual debit”.
‘Este mai importanta siguranta locului de munca, certitudinea venitului. Cand lucrurile acestea nu mai sunt sigure, nu te mai bagi la un credit, oricat de mica ar fi dobanda”, subliniaza Liviu Voinea.
Opinia sa este ca efectele palpabile ale deciziei BNR vor fi asupra dobanzii la care se imprumuta statul roman – “este o decizie care vine in sprijinul statului pentru reducererea cheltuielilor cu dobanzile aferente datoriei publice interne’.
“Bancile comerciale luau bani de la BNR cu 6,25% si apoi imprumutau statul cu 7% si ceva. Si in ultimele saptamani, statul nu a mai reusit sa se imprumute sub 7%. Scazand acum la 6% rata dobanzii de politica monetara, daca isi pastreaza marja, bancile vor imprumuta statul, spre sfarsitul anului, la mai putin de 7%”, explica directorul executiv al GEA.
Liviu Voinea este de parere ca s-ar putea ca “BNR sa mai continue si in lunile urmatoare cu una sau doua reduceri de 0,25 puncte procentuale”.
Ilie Serbanescu: Reducerea ratei dobanzii de politica monetara nu va avea impact asupra dobanzilor
Reducerea ratei dobanzii de politica monetara la 6%, decisa miercuri de Banca Nationala a Romaniei, nu va avea efect asupra dobanzilor, avand in vedere restrangerea surselor de finantare din piata si faptul ca Romania va trebui sa restituie principalul din contractul cu FMI, a declarat miercuri, pentru Agerpres, analistul Ilie Serbanescu.
“Nu vad de ce Banca Centrala a luat aceasta masura, fara impact dupa parerea mea. Nu va avea deloc impact in sensul scaderii dobanzilor. Cum sa scada dobanzile la creditele in lei cand se restrange cantitatea de bani de pe piata? Bancile cu capital strain din Romania vor fi mult mai atente la ce le cer bancile mama, iar in situatia actuala este posibila o restrangere a expunerii lor. Nu mai zic de faptul ca de la anul Romania va trebui sa inceapa sa restituie principalul din acordul cu FMI, banii din investitii scad, de la romanii plecati la munca nu mai vin aceiasi bani. Cred ca Banca Nationala nu mai controleaza politica monetara”, a explicat profesorul Ilie Serbanescu.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.