RAT Brasov a ajuns la cel mai scump tarif din tara

RAT Brasov a ajuns la cel mai scump tarif din tara

0 64

Regia Autonoma de Transport Brasov si-a majorat oficial tarifele la bilete si abonamente de calatorie pentru activitatea de transport public local, tarife care au ajuns astfel cele mai scumpe din tara, Consiliul Local Brasov aproband astazi acest lucru.


Practic, cu aprobiul unei majortati de voturi, plenul Consiliului Local Brasov a decis majorarea tarifului pentru o singura calatorie la 1,5 lei, dupa 2 iulie 2007, suma fiind una dintre cele mai mari din tara, daca nu cea mai mare, pentru acest gen de serviciu.


Mentionam ca ultima majorare a tarifelor de calatorie pentru activitatea de transport public local in Municipiul Brasov, a fost aprobata de catre Consiliul Local Brasov, conform H.C.L. nr.376/19 iunie 2006, incepand cu luna iulie 2006.


Motivatia celor de la RAT Brasov a fost acoperirea cheltuielilor necesare, dar si a dobanzilor pe care Regia trebuie sa le suporte din imprumutul pe care municipiului Brasov l-a contractat de la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, in valoare de 15


milioane de euro, accesat pentru imbogatirea parcului auto de transport in comun.


Din majorarea care va fi perceputa de catre RAT, face exceptie propunerea pentru biletul pentru o calatorie pe traseele din municipiul Brasov si pe linia 20, catre Poiana Brasov, a caror majorare depaseste nivelul indicelui pretului bunurilor de consum cu 3%. Acest fapt este argumentat de RAT Brasov in memoriul justificativ, iar raportul dintre veniturile din tarif/cost total de functionare este de 77,95 %.


Regia Autonoma de Transport Brasov solicita efectiv aprobarea majorarii tarifelor de calatorie pentru activitatea de transport public local de calatori din municipiul Brasov de la 1,20 lei la 1,50 lei pentru calatoria pe baza de bilet si a abonamentelor.


Majorarea tarifelor de calatorie propuse se impune ca urmare a? cresterii costurilor cu combustibilii ( 4,78%) , a altor cheltuieli -15,5%( dobanzi la creditul BERD , asigurari obligatorii si CASCO la parcul auto) fata de necesarul mediu lunar la tariful de 1,2 lei pe calatorie, concomitent cu includerea in costuri a amortizarii mijloacelor de transport ce au fost achizitionate la sfarsitul anului trecut din creditul de 15 milioane de Euro obtinut de la? Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare, in conditiile in care numarul de calatori transportati s-a mentinut practic la acelasi nivel prognozat la ultima majorare de tarif, din iulie 2006.


„Rambursarea creditului contractat cu BERD a inceput in luna aprilie 2007, rata trimestriala de plata in cursul anului 2007 fiind de aproximativ 630.000 Euro – 2.100.000 lei RON, in conditiile in care dobanda EURIBOR a crescut cu aproape doua procente de la data semnarii contractului de credit (octombrie 2005) pana in prezent. Aprobarea tarifului de 1,50 lei/calatoria pe baza de bilet va conduce si la disparitia disfunctionalitatilor legate de numarul foarte mic existent pe piata de monezi divizionare ale leului greu (10 bani si 5 bani), care au generat reclamatii ale publicului calator la primirea restului, si care nu au putut fi solutionate in ciuda demersurilor efectuate la bancile comerciale si la BNR”, se mentioneaza in memoriul judtificativ al RAT Brasov.


Asadar, brasovenii vor calatorii mai scump cu 30 de bani pentru o singura calatorie.


?M.O.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.