Raportul DNA pe 2009

Raportul DNA pe 2009

0 119

Raportul DNA pentru anul 2009 este un document care suna frumos si la fel ca apa sfintita nu face rau la nimeni. Totul este foarte bine cantarit in Raport astfel incat nimeni nu poate spune ca nu avem institutie specilizata in lupta impotriva coruptiei. Pana si data aparitie este aleasa de asa natura oincat ultimele „fixari” pe posturile de conducere sa vina ca o recunoastere a meritelor acestor sefi pe care Traian Basescu ii reconfirma, an de an, de cand si-a inceput mandatul.

Sinteza raportului
Numarul persoanelor condamnate definitiv in cauzele de coruptie la nivel inalt si mediu a crescut semnificativ anul trecut, arata raportul de activitate pe 2009 al Directiei Nationale Anticoruptie, citat de Agerpres. In 2009, numarul persoanelor condamnate definitiv pentru coruptie a crescut la 131, fata de 97, in anul 2008.
• Printre condamnati se afla persoane ce au activat in domeniul justitiei, apararii si ordinii publice, respectiv sase magistrati, trei avocati, 22 de ofiteri si subofiteri de politie, patru ofiteri din cadrul MApN, un ofiter de jandarmi in functia de conducere, trei ofiteri si subofiteri, iar in sectorul financiar-fiscal ori de gestionare a activelor statului – un comisar al garzii financiare, zece lucratori vamali, patru inspectori ai DGFPS si doi inspectori AVAS. Printre cei condamnati se mai numara si doua cadre universitare, dar si persoane cu activitate in domeniul privat.
• Raportul DNA mai arata insa ca, dintre cele 131 de persoane condamnate definitiv in 2009 pentru infractiuni de coruptie, doar 36 de inculpati vor executa pedeapsa in regim de detentie, in timp ce pentru 95 de inculpati s-a dispus suspendarea conditionata a executarii pedepsei sub supraveghere.
• In plus, 64% dintre cei 131 au primit pedepse la minimul si sub minimul special, reliefandu-se o tendinta de crestere a numarului de persoane carora li se aplica pedepse modice.
• In cazul condamnarilor nedefinitive, in 2009 au fost condamnati 169 de inculpati in 81 de cauze, comparativ cu 122 de inculpati condamnati prin 71 de hotarari nedefinitive in 2008.
• In cursul anului 2009, instantele de judecata au achitat 22 de inculpati, prin 7 hotarari definitive, fata de 23 de inculpati achitati in 2008.
• Prin hotarari definitive, s-a dispus restituirea unui numar de trei cauze la procuror din care una ca urmare a deciziei Curtii Constitutioanle, privind art.172 alin.(1) teza I din Codul de procedura penala.
• Tot in 2009 a crescut semnificativ si numarul de inculpati arestati preventiv pe parcursul urmaririi penale. „Aceasta indica atat complexitatea si relevanta din punct de vedere al competentei DNA a activitatii infractionale investigate, dar si mai multa fermitate din partea organelor judiciare printr-o reactie adecvata in fata gradului de pericol social de persoanele ce comit infractiuni din sfera celor de coruptie”, arata raportul DNA.
• In total, DNA a trimis in judecata, in anul 2009, 552 de persoane, dintre care 103 inculpati au fost arestati preventiv in cursul anchetei.
• Potrivit raportului de activitate al DNA pe anul 2009, dat publicitatii miercuri, dintre persoanele trimise in judecata, 244 au avut functii de conducere, de control sau demnitati publice. Au fost trimisi in judecata noua demnitari (un prim-ministru, un ministru, doi deputati, un director de serviciu de informatii cu rang de secretar de stat, doi subprefecti, un presedinte de agentie cu rang de secretar de stat, un presedinte al ONPCSB), trei magistrati (doi procurori si un judecator), sapte avocati, opt comisari de garda financiara, zece primari si patru viceprimari, un contraamiral comandant de flota si patru cadre ale unui serviciu de informatii.
• Raportul DNA arata ca, in anul 2009, s-au inasprit sanctiunile dispuse prin hotarari de condamnare nedefinitive, ceea ce semnaleaza o schimbare de abordare in modul de individualizare a sanctiunilor penale, prin aplicarea de pedepse cu privare de libertate. „Rezulta ca instantele tind tot mai mult sa ia in calcul si gradul de pericol social ridicat al infractiunilor din sfera coruptiei ori a criminalitatii economico-financiare. Comparativ cu situatia din anii precedenti, s-a dublat procentul pedepselor privative de libertate, intrucat din cei 169 de inculpati condamnati nedefinitiv, pentru 52% pedeapsa aplicata a fost cu executare in regim de detentie”, se arata in raportul DNA.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.