Raportul CE despre justitia din Romania

Raportul CE despre justitia din Romania

0 259

Rapoartele anuale ale Comisiei Europene privind eforturile Romaniei si Bulgariei in reforma judiciara si in lupta impotriva coruptiei dezvaluie situatii diferita in cele doua tari. Daca Bulgaria e laudata, in cazul Romaniei se spune ca s-a pierdut dinamismul reformei. Ambele rapoarte concluzioneaza ca monitorizarea trebuie sa continue.
„In timp ce Bulgaria s-a angajat in eforturile de reforma si a obtinut rezultate importante, Romania si-a pierdut dinamismul, raportul indicand deficiente importante in eforturile acesteia de a realiza progrese,” arata un comunicat al Comisiei.

Raportul privind Romania indica deficiente importante in eforturile Romaniei de a realiza progrese si arata ca Romania a dat dovada unui angajament politic insuficient de a sprijini procesul de reforma. In plus, factorii de decizie din sistemul judiciar s-au aratat reticenti in ceea ce priveste cooperarea si asumarea responsabilitatii in beneficiul reformei. Lipsa eficientei procedurilor judiciare si a consecventei jurisprudentei ramane deficienta fundamentala a Romaniei. In plus, sunt necesare imbunatatiri in ceea ce priveste responsabilizarea sistemului judiciar si procedurile disciplinare.
Comisia invita Romania sa corecteze rapid aceste deficiente pentru a redinamiza procesul de reforma. Romania ar trebui, in special, sa stabileasca o cooperare stransa si constructiva intre diferitii actori la nivel politic si judiciar si sa consolideze angajamentul sistemului judiciar in favoarea reformei.

Modificarile legii privind Agentia Nationala de Integritate, votate la 30 iunie, reprezinta un important pas inapoi. Legea risca sa prejudicieze rezultatele pozitive obtinute de Agentia Nationala de Integritate si aduce Romania intr-o situatie de nerespectare evidenta a angajamentelor asumate la momentul aderarii. Comisia invita Romania sa isi onoreze angajamentele prin gasirea celor mai adecvate mijloace legislative pentru a restabili competentele ANI de a propune confiscarea efectiva a averilor nejustificate. Romania ar trebui sa isi propuna sa asigure un sprijin politic larg pentru transparenta si pentru protejarea eficienta impotriva coruptiei si a conflictelor de interese.

Printre aspectele pozitive semnalate de raport, se arata ca, dupa o incetinire a activitatii parlamentare, Romania a realizat progrese importante in al doilea trimestru al anului 2010, prin adoptarea in Parlament a Codului de procedura civila si a Codului de procedura penala, la 22 iunie. Ministerul Justitiei a lansat, de asemenea, o consultare privind o strategie de reforma a justitiei. Pregatirile pentru intrarea in vigoare a celor patru coduri noi, prevazuta acum pentru octombrie 2011, reprezinta o ocazie importanta de a realiza o reforma aprofundata a sistemului judiciar din Romania. Pentru a sprijini acest proces de reforma, Comisia invita Romania sa valorifice sprijinul puternic al Parlamentului pentru codurile de procedura si sa extinda aceasta vointa politica si la alte domenii.

Comisia recomanda corectarea acestor puncte slabe:
– Romania trebuie sa coopereze strans si constructiv la imbunatatirea sistemului justitie si sa imbunatateasca angajamentul in ceea ce priveste reforma
– In ceea ce priveste reforma sistemului judiciar, Romania trebuie sa faca o revizuire independenta a prestatiei actualului sistem si sa faca ajustarile strict necesare
– Autoritatile romane trebuie sa aiba in vedere o revizuire a competentelor ICCJ, in sensul unificarii jurisprudentei, si o refoma profunda a sistemului judiciar, in privinta organizarii inspectiilor judiciare
– sprijin politic cu baza larga pentru lupta impotriva coruptiei si a conflictelor de interese

In privinta sanctiunilor impotriva Romaniei care s-ar putea aplica in conditiile in care nu isi indeplineste angajamentele asumate la aderare, mai precis legea ANI, purtatorul de cuvant al CE, Mark Gray, a spus: „Nu e cazul sa vorbim acum de sanctiuni, e momentul ca autoritatile din Romania sa isi respecte angajamentele si sa readuca Romania pe directia pe care au promis ca vor merge cand au aderat. Din partea CE exista hotarare, dar si din partea autoritatilor romanesti exista vointa de a ne arata ca ca vor sa aduca legea la forma initiala. Vom vedea cum va evolua, dar nu e momentul sa vorbim despre sanctiuni.” El a aduagt, in privinta unei posibile sanctiuni legata suspenadrea fondurilor europene: „In aceast moment, nu vedem nevoia suspendarii unor fonduri europene in cele doua tari.”
Presedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, a declarat: „Rapoartele adoptate astazi sunt obiective, echilibrate si echitabile. Acestea recunosc realizarile Bulgariei si ale Romaniei atunci cand este cazul, fara a ascunde deficientele existente. Rapoartele arata ca Mecanismul de cooperare si de verificare produce rezultate si mentine presiunea in vederea onorarii angajamentelor asumate. Situatiile in Bulgaria si in Romania sunt foarte diferite anul acesta, insa invit ambele guverne sa urmeze recomandarile noastre in beneficiul cetatenilor lor.”

Bulgaria
Raportul privind progresele realizate de Bulgaria indica un puternic dinamism pentru reforma, care s-a creat de la ultimul raport anual al Comisiei prezentat in iulie 2009. Comisia constata ca exista vointa politica de a realiza cu succes reforma sistemului judiciar si recomanda Bulgariei sa continue eforturile de reforma.
Bulgaria a adoptat imbunatatiri ale procedurilor penale si poate face dovada unui numar mai mare de trimiteri in judecata pentru cazurile legate de coruptie la nivel inalt si de criminalitate organizata. Cu toate acestea, numarul cazurilor solutionate in instanta este in continuare prea redus.
Ambele rapoarte recunosc necesitatea continuarii acordarii de asistenta si a monitorizarii Romaniei si Bulgariei de catre Comisie in vederea sustinerii proceselor de reforma din Bulgaria si Romania, pana la indeplinirea tuturor obiectivelor de referinta, ceea ce va permite abrogarea MCV.

Context
La 1 ianuarie 2007, Comisia a instituit un Mecanism de cooperare si de verificare a angajamentelor asumate de Bulgaria si de Romania in domeniul reformei sistemului judiciar si al luptei impotriva coruptiei si a criminalitatii organizate. Comisiei i s-a solicitat sa elaboreze periodic un raport privind progresele realizate in aceste domenii.
Ca si in rapoartele anterioare, analiza Comisiei este bazata pe o evaluare a progreselor realizate de autoritatile din Bulgaria si din Romania, precum si pe informatiile provenind de la statele membre, de la organizatii internationale, de la experti independenti si din diverse alte surse. Comisia a efectuat si misiuni in Bulgaria si in Romania, inclusiv cu sprijinul unor experti de inalta calificare din statele membre. De asemenea, rapoartele iau in considerare raspunsurile Bulgariei si Romaniei la chestionarele detaliate elaborate de catre Comisie.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.