Raport Europol: Romania si Bulgaria principala poarta a contrabandei!

Raport Europol:
Romania si Bulgaria principala poarta a contrabandei!

0 213

Sud-Estul Europei ar putea deveni principala poarta a contrabandei cu droguri, arme si persoane in UE, iar acest lucru ar putea avea repercursiuni asupra procesului de aderare la Schengen al Romaniei si Bulgariei, scrie Euobserver. Constatarea semnalata intr-un raport al Europol, Oficiul de Politie al UE, dat publicitatii miercuri, se bazeaza pe aproximativ 70.000 de pagini de informatii primite de la autoritatile din cele doua tari, in ultimii doi ani.
Directorul Europol Rob Wainwright a declarat pentru Euobserver ca va transmite studiul ministrilor de interne ai UE, in iunie, urmand ca ei sa decida necesitatea unor ajustari a prioritatilor UE. El a precizat ca „posibila aderare la Schengen a Bulgariei si Romaniei si eliminarea vizelor pentru Moldova si Ucraina ar putea fi vazute drept oportunitati pentru grupurile de crima organizata. „Nu ar trebui sa supraestimam capacitatea regimului de frontiera actual. Ei au gasit deja mai multe moduri de a opera in UE”, a adaugat Wainwight.
„Partea de sud-est a Europei a cunoscut cea mai mare expansiune din ultimii ani, ca urmare a traficului sporit via Marea Neagra, proliferarii proliferarii multor rute balcanice pentru marfuri ilegale spre si din UE si al semnificativei cresteri a imigratiei ilegale prin Grecia. Aceste evolutii din regiune au contribuit la formarea unei axe balcanice pentru traficul spre UE” se arata in studiul Europol.
Raportul noteaza ca, in timp ce grupurile de crima organizata devin tot mai multietnice si celulare, bandele formate din membri care vorbesc albaneza reprezinta una din cele mai mari probleme.
„In cadrul UE, grupurile vorbitoare de albaneza sunt active in traficul de cocaina, heroina, droguri de sinteza si cannabis. Criminalii albanezi sunt cunoscuti pentru utilizarea fortei extrema, iar numerosi membri ai gruparilor au experienta
in trecut in cadrul serviciilor secrete, politiei si unor diverse organizatii paramilitare””, se arata in raport.
In ceea ce priveste traficul de arme, raportul vorbeste despre „mari depozite ilegale” in Albania, Bosnia si Croatia si despre „accesul la cantitati considerabile de arme cum ar fi lansatoare de rachete antitanc si echipament antiaerian””.
„Gruparile vorbitoare de albaneze, cele turciesti si din fosta Uniune Sovietica ar putea exploata interesele in posibila aderare a Bulgariei si Romaniei la spatiul Schengen si recentele si posibilele viitoare masuri de eliminare a vizelor de

intrare in UE pentru statele din Balcanii de Vest, Ucraina si Republica Moldova”, arata raportul.
Wainwright a remarcat ca din cauza relatiilor complexe dintre diferitele grupuri, e greu de vorbit de „o liga a campionilor” a bandelor criminale de top din Europa. Cu toate aceste, el a afirmat ca grupurile albaneze, bandele vest africane, „traditionalele” organizatii italiane,grupurile lituaniene si cele poloneze prezinta amenintari majore.
In alte constatari, studiul vorbeste de bandele care exploateaza revoltele din Libia si Tunisia: „grupurile de crima organizata ajuta miile de imigranti ilegali, in principal, de origine tunisiana, in incercarea lor de a traversa Marea Mediterana si a ajunge in Europa”.
Raportul remarca „numarul mare si in crestere de imigranti ilegali din tarile si regiunile in care grupurile teroriste islamiste sunt active – cum ar fi Cecenia, Afganistan, Irak, Pakistan si Somalia – ridica posibilitatea ca axele de imigratie ilegala sa fie folosite tot mai mult de cei care doresc sa se angajeze in activitati teroriste in UE. „
Criza economica ii face pe tot mai multi experti din domeniile logisticii maritime, farmaceuticii, ingineriei, dreptului si justitiei sa colaboreze cu infractorii, noteaza Europol. De asemenea, tot mai multi oameni sunt dispusi sa lucreze ca transportatori de droguri sau bani.
Grupurile infractionale folosesc fonduri offshore din centre bancare precum Marea Britanie si Emiratele Arabe Unite pentru a spala bani. Inspectorii judiciari sunt insa ingrijorati de dezvoltarea trocurilor in care o banda ii plateste alteia pentru droguri cu arme furate sau pentru servicii ale victimelor traficului de fiinte umane cu carti de credit furate.
Fabrici ilegale de tigari din Polonia si producatorii de metamfetamina din Republica Ceha aprovizioneaza pietele din Balcanii de Vest si fosta Uniune Sovietica. Intre timp, banii consumatorilor de cocaina din UE pot ajunge – uneori prin America Latina – in mainile militantilor in Africa si Orientul Mijlociu, se mai arata in raport.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.