RAMASITELE LUI JOSEF NYIRO, DIN NOU IN ROMANIA?

RAMASITELE LUI JOSEF NYIRO, DIN NOU IN ROMANIA?

0 103
Dezvaluirile unui om politic din arcul guvernamental din Ungaria, confirmă că guvernul Orban sprijină, de fapt, tendinÅ£ele de reabilitare a unor personalităţi politice controversate din perioada celui de-al doilea război mondial. Până de curând, ele au fost apanajul unor formaÅ£iuni de extrema dreaptă. Acum, se pare că din teama de a pierde electoratul, guvernul începe să alunece de la centru-dreapta mai…la dreapta. Åži aici pot fi înscrise atât cazul József NyirÅ‘, cât ÅŸi dezbaterile în jurul lui Miklos Horthy, precum ÅŸi mani-festările omagiale dedicate aceluiaÅŸi personaj, care se înmulÅ£esc.
Ultimul demers în această direcÅ£ie a fost repunerea unei plăci comemorative pe peretele Colegiului reformat din DebreÅ£in în onoarea fostului conducător al Ungariei. Decizia a fost primită cu consternare de numeroÅŸi oameni politici, organizaÅ£ii neguvernamentale, miÅŸcări sociale cât ÅŸi de comunitatea evreiască din Ungaria. ReprezentanÅ£ii lor au organizat în faÅ£a Colegiului din DebreÅ£in o demonstraÅ£ie de protest dar au fost contraÅ£i de o demonstraÅ£ie a sim-patizanÅ£ilor lui Horthy, la care au participat ÅŸi reprezentanÅ£i ai partidului de extremă dreapta “Jobbik”. (ContrademonstranÅ£ii
au cântat Imnul Secuiesc!!.) Este doar una dintre secvenÅ£ele care ilustrează atitudinile
antisemite şi xenofobe ale unor grupări şi organizaţii din Ungaria, cele mai recente
fiind vandalizarea cimitirului evreiesc din SzÄ—kesfehÄ—rvar ÅŸi atacul împotriva fostului ÅŸef-rabin al Ungariei, Jozsef Schweitzer.
Miklós Horthy a permis si idirect a favorizat deportarea evreilor la Auschwitz, după ce Ungaria a fost ocupată de forÅ£e militare germane dar,sub presiune internaÅ£ională, i-a salvat pe cei din Budapesta.A fost apoi arestat de armata americană, închis la Nüremberg dar nu a fost niciodată acuzat de crime de război; A murit în exil,în Portugalia. Încercarea de reabilitare a lui a început imediat după 1990, când osemintele i-au fost aduse în Ungaria ÅŸi înmormântate la Kenderes, locul lui denaÅŸtere. De atunci, în mai multe localităţi, străzi ÅŸi pieÅ£e au primit numele său ori au fost ridicate busturi ale lui Horthy, în Ungaria neexistând o legislaÅ£ie asemănătoare cu Legea 107/2006 din România privind interzicerea organizaÅ£iilor ÅŸi simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob.
O altă tentativă de reabilitare, cunoscută de-acum de opinia publică din România
este încercarea de a reînuma la Odorheiul Secuiesc a rămăşiÅ£elor pământeÅŸti ale scriitorului József NyirÅ‘. Acestuia i s-a ridicat un bust in Odorhei doua strazi poarta numele sau, ca si o scoala! Se preconizeaza anul acesta prin reinhumare, "marcarea" unui moment nationalist maghiar cu prilejul pelerinajului de la Åžumuleu-Ciuc, la care participa anual, zeci de mii de catolici din Ungaria!
Deputat în Parlamentul de la Budapesta în timpul celui de-al doilea război mondial,Jozsef NyirÅ‘ a fost o portavoce ÅŸi a susÅ£inut până la capăt regimul extremist nyilaÅŸist, instalat în Ungaria în octombrie 1944, vinovat de moartea a mii de evrei care mai supravieÅ£uiseră la Budapesta. Scriitorul nascut la in Judetul Brasov a fugit împreună cu armata germană în Occident ÅŸi a murit în exil în Spania. DeÅŸi după război Ungaria si Romania a cerut extrădarea lui pentru a fi judecat,a fost refuzată. Deshumarea ÅŸi aducerea osemintelor scriitorului la Odorhei a fost, anul trecut, o acÅ£iune comună a autorităţilor de la Budapesta, personal a preÅŸedintelui parlamentului, KövÄ—r László, a preÅŸedintelui Partidului Civic Maghiar din România ÅŸi a unei fundaÅ£ii extremiste din Odorhei. Autorităţile din România ÅŸi-au exprimat nemulÅ£umirea faţă de omagierea unei persoane care a fost un exponent al extremei drepte din Ungaria ÅŸi care s-a alăturat politicii antisemite duse de Budapesta în perioada celui de-al doilea război mondial. Mai ales după ce s-a dovedit că, în spatele acestei intenÅ£ii aparent pioase, se ascundeau scopuri
electorale. În atmosfera actuală din Ungaria, cu frecvente manifestări rasiste, antisemite ÅŸi anti-romi, cu exaltări naÅ£ionaliste încercările de reabilitare in Transilvania a unor personalităţi cel puÅ£in controversate au fost reluate si anul acesta. Chiar in aceste zile, se pare, cenusa scriitorului antisemit circula ca o fantoma din nou prin Transilvania, motivandu-se ca oficial personajul nu a fost condamnat la Nuremberg!
Dar deÅŸi nu au fost oficial condamnate,asemenea personaje poartă direct răspunderea morală a unor crime imprescriptibile, ce vor crea in continuare grave confuzii în rândul generaÅ£iilor tinere.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.