Raiffeisen Research si inflatia

Raiffeisen Research si inflatia

0 58

Rata anuala a inflatiei in Romania va continua sa ramana la un nivel ridicat pana in luna iulie, dupa care va incepe sa scada in a doua jumatate a acestui an, apreciaza analistii de la Raiffeisen Research, intr-un raport privind evolutia economiei romanesti.
Potrivit raportului, este foarte probabil ca in luna iulie rata anuala a inflatiei in Romania sa creasca pana la noua procente, insa aceasta crestere va avea doar un caracter temporar, estimandu-se ca va fi urmata de o scadere semnificativa in luna august, cand impactul preturilor volatile (fructe si legume) va scadea.
Pentru sfarsitul anului 2008 analistii de la Raiffeisen Research si-au revizuit in crestere prognozele de inflatie de la 5,5 procente la o inflatie anualizata de 6,0 procente. Noua prognoza mizeaza pe o evolutie favorabila a preturilor alimentare, ca urmare a unui an agricol normal. Cu toate acestea raportul atrage atentia asupra unor riscuri in crestere, respectiv cresterea rapida a salariilor si a creditului nonguvernamental ar putea alimenta cererea agregata interna si ar putea creste presiunile inflationiste, in timp ce cresterea preturilor la petrol si materii prime ar putea spori si ele presiunile inflationiste. date fiind aceste circumstante, analistii de la Raiffeisen Research nu exclud o inflatie anualizat mai mare de sase procente, chiar 6,5 procente, pentru sfarsitul lui 2008.
In ceea ce priveste evolutia cursului de schimb, analistii de la Raiffeisen Research se asteapta in continuare la o apreciere a leului pana la finele anului insa sunt de parere ca acest lucru se va petrece in principal in ultimele luni ale anului, cand este posibil ca sentimentul pe pietele internationale sa fie mai bun si este posibil sa apara vesti bune din partea economiei interne. Pentru luna septembrie este avut in vedere doar o apreciere marginala, respectiv un curs de schimb de 3,6 lei pentru un euro.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.