Radu, ciolan domnesc

Radu, ciolan domnesc

0 165

Profitand de absenta din tara a Regelui, plecat cu trebi prin strainatati, principele Duda a sarit gardul Curtii Regale in care il tinea inchis protocolul domnesc si s-a gandit sa dea pieptul plin de decoratii militare cu Romania reala. Colonelul princiar si-a anuntat candidatura la presedintia Romaniei; daca tot n-are sanse sa-si aseze dosul innobilat pe jiltul regesc, dupa ce socru-sau l-a omis din lista descendentilor, Radu Duda vrea sa-si gaseasca consolarea in tronul Cotrocenilor. Al carui ocupant – scriu ziarele – are atribute de Zeus, in fata carora palesc toate prerogativele oricarui rege.
Monarhul detronat Mihai n-a apucat, sarmanu’, sa-i explice lui alde ginere-sau ca n-a revendicat inca toata Romania ca sa poata juca Radu nestingherit rolul lui de alteta facuta la apelul bocancilor domnesti, ca-n intimitatea Scrovistei sau a Pelisorului. Asa se face ca Radu s-a pomenit ca anunta supusilor ca va fi si el in distributia marelui spectacol prezidential, care se va juca in decembrie cu urna deschisa, anume pana la orele 21.
Condamnat, de la mariajul morganatic incoace (al Margaretei, nu al lui) sa se prefaca tot restul vietii ca are sange albastru in vene, Radu si-o fi zis sa incerce si o aparitie mai scurta, de-un mandat, sau macar sa participe in campania de repetitii. Plafonat in rolul de principe prin alianta, Radu nevesti-sii vrea sa fie si el actor politic.
Semn ca si tortul prezidential din decembrie a fost atins de criza economica. In locul proverbialei cirese din varf, la vremuri de stramtoare electorala merge si-o duda.
Pe vremea cand nu-i era rusine de numele de familie si nu-si agatase de prenume zorzoanele princiare, Radu interpreta rolul de ambasador neoficial al Romaniei, careia se lauda ca ii face lobby printre potentatii lumii. Parea chiar simpatic pana cand presa a publicat cat costau vistieria patrie escapadele publicitare ale plenipotentiarului Duda. Prin anuntul ca incepe repetitiile electorale cu maestrul Patriciu, deopotriva regizor si sufleur, pentru marea reprezentatie din decembrie, Alteta Sa Radu nu va convinge pe nimeni ca are maduva de os domnesc. Dar tot alegatorul va vedea ca pana si pe meniul Casei Regale la loc de cinste e tot ciolanul. Fie el si domnesc.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.