Radu Beligan premiat de Basescu la TIFF

Radu Beligan premiat de Basescu la TIFF

0 62

Prezent la festivitatea de incheiere a Festivalului International de Film Transilvania, TIFF 2008, gala desfasurata sambata la Teatrul National din Cluj-Napoca, presedintele Traian Basescu a fost desemnat de catre organizatori sa-i inmaneze maestrului Radu Beligan Premiul de excelenta.
Momentul ce a precedat inmanarea premiului a fost plin de solemnitate, presedintele, Traian Basescu, declarand: „Este un patriarh al cinematografiei si al teatrului romanesc – un om care ne-a dat tot, ni s-a dat pe el timp de 65 de ani, ne-a dat inteligenta lui, ne-a dat talentul lui si, mai ales, ne-a dat tot ce a avut mai bun in sufletul lui. Pot sa va spun ca, in calitate de presedinte, am vazut multi oameni importanti ai planetei, dar niciunul nu mi-a l?sat imaginea, impresia puternica pe care mi-a lasat-o Radu Beligan in «Take, Ianke si Cadar». (…) Este o piesa pe care o revad cu multa placere pentru cel care straluceste – Radu Beligan”.
Vizibil emotionat de gestul organizatorilor, venerabilul Radu Beligat a declarat plin de recunostinta: „Nici nu stiu ce sa fac – e foarte important ce ati facut si, de fapt, nu ati facut-o pentru un batranel care e nonagenar, ci pentru ideea de teatru si de cinematograf romanesc si international”.
Actorul Radu Beligan are una dintre cele mai prolifice cariere din filmul romanesc. In varsta de 89 de ani, actorul a debutat in cinema in 1943, in ecranizarea lui Jean Georgescu dupa „O noapte furtunoasa” a lui I.L. Caragiale. De atunci, Beligan a jucat in productiile unor regizori care au facut istorie in filmul romanesc, de la Paul Calinescu, Jean Mihail sau Ion Popescu Gopo, pana la Radu Mihaileanu si Lucian Pintilie. Pe lang? zecile de premii si distinctii obtinute de-a lungul impresionantei sale activitati, Beligan a primit anul acesta si Premiul de excelenta acordat de Senatul Uniunii Teatrale din Romania.

S.M.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.