Radiografia alegerilor pentru PSD Brașov relevă ca principal adversar al acestuia, culmea(!),...

Radiografia alegerilor pentru PSD Brașov relevă ca principal adversar al acestuia, culmea(!), BPN al PSD!

0 70

Incalculabila eroare făcută de conducerea națională a social-democraților, cu tartorele său general, Paul Stănescu, de a preda organizația brașoveană a principalului partid din România liberalilor și de a o subordona candidaturii comune a lui George Scripcaru, a produs frustrare și tristețe în rândul social-democraților brașoveni. Decizia de a-l scoate pe Lucian Pătrașcu din cursa pentru primărie când era deja lansat, după ce acesta se pregătise patru ani pentru a-l înfrunta cu succes pe primarul userist, Allen Coliban, asta, pentru a-l propulsa comasat pe fostul primar liberal, i-a văduvit pe social-democrați de satisfacția de a câștiga Brașovul după treizeci și trei de ani de eșecuri consecutive. Asta, deși la Consiliul Județean ministrul Adrian Veștea a refuzat orice comasare cu PSD, pe liste sau imagistic, candidând doar din partea PNL. Rezultatul a fost unul frustrant pentru social-democrați, Pătrașcu înregistrând cu aprox. 20 de mii de voturi sub Veștea, după ce a fost desemnat ad-hoc candidat PSD la președinția CJ Brașov abia în precampania electorală. Asta, în condițiile în care patru ani nu avusese vreo treabă cu județul.

Ițele conspirației bucureștene împotriva Brașovului social-democrat duc la Stănescu, la Dragnea și la Băsescu
Cum și de ce s-au autosabotat liderii naționali ai social-democraților la Brașov, sunt speculații asupra unor fire nevăzute ale căror interese duc la Paul Stănescu, secretar general național al PSD și cunoscut pentru aversiunea sa față de Ardeal. Dar și bun prieten cu George Scripcaru, din vremea de mult apusă a lui Liviu Dragnea, și acesta apropiat de fostul și mai nou actualul primar al Brașovului, din alte vremuri și mai îndepărtate, cele ale colegialității dintre Scripcaru și Dragnea la PD, în umbra protectoare a lui Traian Băsescu, pe atunci matelot de prim rang al baronetului democrat de pe lângă Petre Roman.
Nicolae Ciucă n-a avut altceva de făcut decât să spună bogdaproste și să accepte la Brașov acapararea întregii puteri politice de către PNL, în condițiile în care social-democraților brașoveni li s-a dat ordinul de la București de abandonare a tranșeelor electorale în municipiu și de retragere dezordonată și dezonorantă undeva în spatele tranșeelor liberalilor. La conferința de presă de la ARO, care a marcat desemnarea liberalului George Scripcaru candidat comun PSD-PNL la Primăria Brașov, la întrebarea subsemnatului despre ce anume primește PSD Brașov în schimbul renunțării la candidatura pentru primărie, Ciucă a răspuns că acolo unde sunt organizații mult mai puternice ale unuia dintre partidele aflate în alianța guvernamentală, acestea iau tot, fără a se ține cont de organizația mai slabă.
La care a survenit întrebarea subsecventă tot a subsemnatului, anume de ce s-ar mai prezenta la vot atunci simpatizanții organizației mai slabe și de ce ar mai sprijini candidaturile membrilor celuilalt partid al alianței, dacă partidului lor nu li se dă nimic. La care generalul a bâiguit un răspuns neinteligibil.

Lucian Pătrașcu putea foarte bine să-l înfrângă și el pe Allen Coliban
Cam așa și la Brașov. Lucian Pătrașcu a obținut cu o mie de voturi sub partid la nivel județean, deci 52 de mii de voturi, deși lui personal trei sferturi dintre acestea i-au venit din municipiul Brașov. Lui Scripcaru ca învingător la Brașov i-au revenit 52.334 voturi, iar lui Coliban ca înfrânt, 47.797 voturi.
Prin urmare Pătrașcu a cules aproximativ același număr de opțiuni precum Scripcaru, dar din tot județul. Teoretic, fostul subprefect al Brașovului a obținut din municipiu undeva la 38-39 de mii de voturi. Însă el și-a deturnat majoritatea campaniei înspre județ, unde nu activase deloc, cam 70% din efortul electoral.
Dacă ar fi investit aceleași resurse, temporale, financiare și imagistice în municipiu, irosite în județ pentru că era deja cunoscut câștigătorul la Consiliul Județean în persoana întemeietorului Aeroportului Brașov, ministrul Adrian Veștea, putea lesne să-l ajungă pe Coliban, ba chiar să-l întreacă la un scor similar cu al lui Scripcaru.
Asta, pentru că nucleul dur al electoratului social-democrat brașovean este reprezentat de pensionari social-democrați în suflet, în special de aceia care au lucrat în marile uzine brașovene, închise astăzi, dintre care unii s-au îndreptat înspre Scripcaru, sau alții, deziluzionați de mătrășirea administrativă dâmbovițeană a lui Pătrașcu, n-au mai ieșit la vot.
Mai mult, în conferința de presă de luni a victorioșilor de la PNL Brașov lui Lucian Pătrașcu, de fapt întregii conduceri a PSD Brașov, nu i s-a recunoscut niciun fel de ajutor concret pentru candidatul liberal la municipiu.
Iată, într-o analiză succintă a dinamicii electorale brașovene a acestor alegeri locale, de ce conducerea centrală a PSD, considerată ca un tot unitar, trebuie să-și asume întreaga răspundere a eșecului electoral social-democrat de la Brașov, eventual să-și toarne și niște găleți de cenușă în cap.

Libiu Mateescu     

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.