Radarul Padurilor nu poate stopa defrisarile

Radarul Padurilor nu poate stopa defrisarile

0 535

Brasovul este pe primul loc in topul transporturilor de lemn taiat ilegal, semnalate prin Radarul Padurilor. Desi cursele sunt acum monitorizate, la nivelul tarii un sfert din numarul transporturilor de material lemnos se face fara acte insotitoare. Este nevoie de mult mai mult pentru stoparea taierilor lemnoase ilegale, sunt de parere deopotriva ong-urile si asociatiile profesionale.

Brasovul este pe primul loc in topul transporturilor de lemn taiat ilegal, semnalate prin Radarul Padurilor. Desi cursele sunt acum monitorizate, la nivelul tarii un sfert din numarul transporturilor de material lemnos se face fara acte insotitoare. Este nevoie de mult mai mult pentru stoparea taierilor lemnoase ilegale, sunt de parere deopotriva ong-urile si asociatiile profesionale. Tot pentru oprirea defrisarilor protesteaza si societatea civila, care a pregatit sambata o actiune in fata Prefecturii.

Raportul facut de Ministerul Mediului, la sase luni de la implementarea „Radarului padurilor” prin 112, arata ca cele mai multe transporturi ilegale – 180 – au fost depistate in judetele Brasov, Prahova – 147, urmate de Cluj si Alba. In urma depistarii acestor transporturi de lemn taiat ilegal, Politia a dispus sanctiuni iar personalul silvic a fost solicitat in 245 de cazuri.

Magor Csibi -presedinte WWF Romania spune ca nu numai la Brasov ci si la nivel national sunt extrem de multe transporturi ilegale de lemn se pare ca aproape un sfert din numarul total de transporturi de lemn la nivel national este fara acte insotitoare.defrisari2

Radarul poate fi un sistem eficient dar nu si suficient pentru eliminarea taierilor ilegale .

Radarul padurilor este apreciat si de asociatiile profesionale din domeniul forestier. Nu este insa suficient iar problemele ridicate de acestia sunt legate si de controlul pe care inspectorii silvici de la Comisariatul de Regim Silvic il fac in padure.

Un alt document asteptat de multi ani este Noul Cod Silvic, aflat in faza de reexaminare dupa ce a fost retrimis de Presedinte Parlamentului. Pentru eliminarea defrisarilor, societatea civila pregateste o actiune sambata, 9 mai, in fata Prefecturii Brasov, incepand cu ora 16.00.

 

Vifor Rotar

 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.