Rabla – 2010, demareaza in februarie

Rabla – 2010, demareaza in februarie

0 89

Prima etapa a Programului ‘Rabla’ din 2010 ar putea demara in a doua jumatate a lunii februarie, dupa aprobarea unei Hotarari de Guvern privind bugetul Ministerului, in sedinta Executivului de saptamana viitoare, a declarat, miercuri, intr-o conferinta de presa, ministrul Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely.
“Noi suntem pregatiti pentru Rabla. Am finalizat proiectul de protocol cu REMAT. Urmeaza ca in sedinta de Guvern de miercurea viitoare (3 februarie n.r.) sa fie aprobata HG privind bugetul Ministerului Mediului si Padurilor. In 15 zile dupa aceea incepe prima etapa din Programul Rabla”, a explicat Borbely.
Potrivit acestuia, in forma actuala a Ghidului de finantare a Programului ‘Rabla’ se prevede ca orice persoana poate apela la un numar nelimitat de tichete valorice, dar nu mai mult de trei pentru achizitionarea unei singure masini.
“Orice persoana fizica poate cumpara cate masini doreste prin Programul Rabla, dar nu poate folosi mai mult de trei tichete valorice pentru o singura masina. Voucherele vor fi tiparite la Imprimeria Nationala, iar cu acestea se poate merge la oricare dintre producatorii admisi in Program”, a afirmat Laszlo Borbely.
Acesta a adaugat ca persoana care cumpara un tichet nu trebuie sa-si inregistreze rabla pe numele sau.
Etapele radierii vehiculului scos din uz se deruleaza ca si pana acum. Trebuie facuta radierea la Politie dupa care posesorul poate merge cu masina la REMAT.
Intrebat care este tinta ministerului in privinta numarului de unitati scoase din uz in 2010, Laszlo Borbely a mentionat ca aceasta ramane cel putin la valoarea celei din 2009.
“Ministerul isi propune sa scoata din uz in acest an mai multe masini decat cele din 2009, cand s-au inregistrat peste 32.000 de unitati”, a spus ministrul Mediului.
Prima de casare destinata autovehiculelor, valabila in anul 2010 pentru Programul ‘Rabla’, va fi de 3.800 lei, aceeasi valoare nominala ca in 2009, conform Ghidului de finantare publicat in Monitorul Oficial din 29 decembrie 2009.
Valoarea nominala a tichetului valoric se scade de catre producatorul validat din pretul de comercializare al autovehiculului nou, diferenta fiind asigurata de proprietarul inscris din surse financiare proprii, inclusiv credite bancare sau prin finantare, in baza unui contract de leasing financiar.

Rabla pentru tractoare mai tarziu
Perioada de organizare a sesiunii de validare se aproba prin dispozitia scrisa a presedintelui Autoritatii, care se publica pe pagina de internet a institutiei, cu cel putin cinci zile inainte de data deschiderii sesiunii propriu-zise
Potrivit datelor Administratiei Fondului de Mediu /AFM/, in 2009, Programul ‘Rabla’ a fost realizat in proportie de 65 la suta. Astfel, din totalul celor 50.000 autoturisme destinate persoanelor fizice, au fost scoase din uz 32.327 de unitati.
In total, in intervalul 2004 – 2009, au fost scoase din uz aproximativ 107.000 masini vechi.
Si in ceea ce priveste Programul ‘Rabla’ pentru tractoare si masini agricole autopropulsate, Ghidul de finantare urmeaza sa fie aprobat prin ordinul ministrului Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely, in prima jumatate a lunii ianuarie.
Documentul, publicat si elaborat de AFM, prevede ca prima de casare pentru inlocuirea unui tractor sau a unei masini agricole vechi cu unele noi sa fie, in 2010, de 17.000 de lei.
Pentru persoanele fizice, aceasta nu trebuie sa depaseasca, insa, 50 la suta din pretul de achizitie al tractorului sau masinii agricole cumparate, in timp ce, in cazul persoanelor juridice, procentul scade pana la 40 la suta, fara TVA.
Finantarea Programului ‘Rabla’ destinat stimularii parcului national de tractoare si masini agricole va fi sustinuta de AFM din Fondul pentru Mediu, programul fiind prevazut sa se desfasoare pe parcursul a doua etape: prima pana la data de 25 iulie, iar a doua in intervalul 1 august – 25 noiembrie 2010.
Programul Rabla 2010 – se pot folosi mai multe tichete valorice

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.