Rabia prin judetul Brasov

Rabia prin judetul Brasov

0 68

De parca nu ajungeau focarele existente si nestinse inca, la Comana de Sus a fost gasita o vulpe moarta care, in urma analizelor, s-a dovedit a fi fost turbata.
Ca o ciudatenie, dar si ca fapt ingrijorator, poate fi aratat ca, din cele 12 focare de rabie depistate de la inceputul anului in judetul Brasov, 11 au avut ca actori principali vulpi, iar unul singur o pisica, din pacate domestica, nu salbatica.
Pana acum au fost stinse trei asemenea focare: la Harman, la Prejmer si la Ticusul Vechi, ramanand insa de rezolvat cele din Stupini (cartier al Brasovului, nu?), Tarlungeni, Bod, Bunesti, Viscri, Soars, Jibert si Comana de Sus.
Ingrijorator mai este si faptul ca, fata de anul trecut, cazurile de rabie depistate in judet s-au dublat, in acest sens si ca o masura preventiva, inspectorii DSVSA recomanda detinatorilor de animale, mai ales ale celor carnivore, sa ceara medicilor veterinari sa le vaccineze antirabic animalele de pe langa casa.
A fost reactivat comandamentul antiepizootic, au fost anuntate primariile localitatilor limitrofe si spitalele de boli infectioase.
Deasemenea, una dintre masurile care vor fi luate este prinderea si eutanasierea oricaror animale domestice carnivore gasite vagabondand, ele fiind socotite ca fiind fara stapan. Deci, stapanilor, tineti-va carnivorele acasa !
(Daca as fi mai glumet as recomanda si celor casatoriti sa-si tina partenerii mai zburdalnici prin casa, pentru a-i feri de turbarea in cine stie ce colt al vietii.)
Iar reprezentantii DSVSA, impreuna cu vanatorii, au intins prin paduri, mai ales prin preajma vizuinelor de vulpe, momeli vaccinale, adica bucati de carne impregnate cu substante antirabice.
Nici oamenii nu sunt uitati, ei fiind sfatuiti sa evite apropierea de animale cu un comportament ciudat, si acasa, si in eventuale iesiri in natura, iar la caz de muscatura sau zgarietura sa se prezinte imediat la cabinetul medical – primul intalnit in cale – pentru vaccinare.

Dan Bota

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.