Rabia bate la usa

Rabia bate la usa

0 76

In urma unor statistici efectuate de autoritatile sanitar-veterinare, se poate spune ca, in primele doua luni ale anului 2008, comparativ cu aceeasi perioada a anului 2007, cazurile de rabie s-au inmultit de circa patru ori.
Si acesta este doar inceputul anului.
Majoritatea cazurilor au fost semnalate in zonele montane, printre care si in judetul Brasov. Este vorba de vulpi turbate, furisate prin curtile satenilor in cautare de hrana, vulpi ce au fost omorate si, datorita comportamentului din timpul luptei cu oamenii si cainii, duse apoi la laboratorul de specialitate pentru analize.
Specialistii presupun ca printre animalele bolnave s-ar afla si lupi, care insa nu au putut fi prinsi sau omorati.
Ca o masura de prevenire a extinderii acestei aprige boli s-a dispus de catre autoritati, conform legii, eutanasierea cainilor si pisicilor din localitatile in care s-au descoperit cazuri de rabie, animale care se banuieste ca ar fi intrat in contact cu salbaticiunile bolnave.
Pe arealul focarelor de rabie s-a instaurat carantina, iar oamenii au fost sfatuite sa-si tina cainii si, daca se poate, si pisicile, prin case si ograzi, lucru cam greu de indeplinit, primele luni ale anului fiind si perioada de imperechere ale animalelor de casa.
Sa speram ca masurile sanitar-veterinare luate – printre care si vaccinarile – vor stopa extinderea rabiei, mai ales ca se apropie sezonul cald.

Dan Bota

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.