R.Moldova: Guvern fara comunisti!

R.Moldova: Guvern fara comunisti!

0 230

Primele rezultate exit-poll – PCRM 42%, PLDM 17%, PL – 16%, PDM 12,5, AMN – 8%
Partidul Comunistilor din Republica Moldova este creditat cu 41,7% din voturi, potrivit primelor rezultate exit-poll, prezentate miercuri seara, iar alte patru partide depasesc pragul electoral de 5%.
Comunistii sunt urmati de Partidul Liberal Democrat – 17%, Partidul Liberal 16% Partidul Democrat 13%, Alianta Moldova Noastra – 8%. Alte formatiuni sunt departe de pragul electoral 5%.
Conform acestor rezultate, PCRM ar acumula 45 de mandate fata de 60 in prezent, PLDM – 19, PL 16 mandate, PDM – 13 iar AMN – 8 mandate de deputat. Aceasta inseamna ca PCRM poate forma guvernul, dar nu va putea alege presedintele.
Celelalte partide nu au reusit sa atinga pragul electoral. Astfel, Partidul Popular Crestin-Democrat (PPCD) a obþinut 2,1% din voturi, iar Partidul Social-Democrat (PSD), 2 %.
Rezultatele prezentate au fost colectate din raspunsurile oferite de alegatori pana la orele 19.00. Sondajul a fost realizat in 200 de sectii din R. Moldova din cele circa 2.000. Au fost intervievate peste 17.000 de persoane. Marja de eroare estimata este de +/- 2%.
De mentionat ca la alegerile din 5 aprilie, rezultatele exit-poll aratau 45,5% pentru comunisti, pe cand acestia au acumulat la alegeri cu patru procente mai mult.
Va reamnintim ca la alegerile din 5 aprilie, PCRM a inregistrat circa 49,5% din voturi, PL – 13,13%, PLDM – 12,43% si AMN – 9,77%. Alte formatiuni politice nu au trecut pragul electoral de 6%.
O prima reactie, Vladimir Voronin: „Noi optam pentru o coalitie larga, pentru a putea realiza interesele cetatenilor. Nu am nici o incredere in exit-poll. Nu ma ocup cu ghicitul. Asteptam rezultatele finale si apoi vom discuta despre coalitii.” (sursa: Unimemedia)

Guvern fara comunisti!
In Republica Moldova, conform sondajului, opozitia poate forma guvernul, dar are nevoie de 5 voturi pentru alegerea presedintelui tarii
In acest moment, comunistii nu pot forma singuri nici Guvernul si nici nu pot alege presedintele. O coalitie a celor patru partide de Opozitie poate forma guvernul, dar nu poate alege presedintele Republicii (acesta e ales de minim 61 de parlamentari).
Chiar daca nu va fi ales un presedinte al tarii, in Moldova nu mai pot avea loc alte alegeri anticipate in acest an. In acest caz, Vladimir Voronin ramine in functia de presedinte.
Omul-cheie pentru rezolvarea crizei politice este Marian Lupu, liderul PDM, ale carui 13 mandate pot inclina balanta puterii fie catre fostii sai colegi din PCRM, fie catre alianta partidelor de dreapta.

Cine este Marian Lupu?
Fostul presedintele comunist al Parlamentului, in prezent lider al Partidului Democrat, de opozitie, a devenit figura centrala in alegerile parlamentare din Moldova. In aceasta vara, Marian Lupu a parasit randurile comunistilor, pentru a prelua conducerea unei formatiuni politice centriste, creand, in acelasi timp, o amenitare pentru partidul lui Vladimir Voronin.

Lupu neaga orice posibilitate de a crea o coalitie cu comunistii, pentru ca, spune el, „cunoaste mentalitatea acestui partid”. Dar, aminteste publicatia electornica Actualcomment.ru, imediat dupa alegeri, in ajunul votarii in parlament a candidaturii Zinaidei Greciana pentru functia prezidentiala, Lupu respingea categoric eventualitatea retragerii sale din Partidul Comunist.
Economist de profesie, Lupu are suficiente motive pentru a pretinde functia suprema in stat, mai ales pe fondul crizei economice prelungite si a incapacitatii actualui sef al tarii de a rezolva aceasta situatie. Inainte de a deveni presedinte al Parlamentului, Lupu a fost adjunct al ministrului economiei si a coordonat actvitatea departamentelor de comert exterior, iar din 2003 a condus Ministerul Economiei.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.