Putin: Rusia este gata sa furnizeze gaz Romaniei fara intermediari

Putin: Rusia este gata sa furnizeze gaz Romaniei fara intermediari

0 97

Premierul rus Vladimir Putin a declarat joi ca Rusia nu este impotriva participarii Romaniei in proiectul South Stream si este gata sa furnizeze gaz fara participarea intermediarilor, informeaza RIA Novosti.
Vladimir Putin face Romaniei o oferta greu de refuzat. El a declarat ca Rusia ar fi dispusa sa vanda direct tarii noastre tot gazul utilizat de Ucraina intr-un an si ca nu ar avea nimic impotriva daca, la randul ei, Romania ar vinde apoi acest gaz Ucrainei: „Dar eu am pentru Romania o contraoferta pe care, cred eu, va fi greu sa o refuzati. Va rog sa-i transmiteti acest lucru presedintelui Basescu. Tot volumul de gaz rusesc de care Ucraina are nevoie intr-un an suntem dispusi si il vindem companiei de stat din Romania, si dupa aceea sa il vindeti mai departe Ucrainei. E buna oferta ? Sper ca ati consemnat-o.”
„Nu suntem impotriva ca Romania sa participe sau sa faca parte din proiectul South Stream. Suntem de acord sa trecem la relatii directe in furnizarea de gaze cu companiile de stat”, a declarat premierul rus intr-o discutie purtata cu jurnalisti straini la resedinta prezidentiala de la Novo-Ogarevo.
Rusia a incheiat acorduri de tranzit cu Bulgaria, Serbia, Ungaria si Grecia. Si negociaza cu Slovenia si Austria. Proiectul e considerat un concurent pentru Nabucco, insa Ambasada Rusiei sustine ca pe harta energetica au loc ambele proiecte.
Putin a mai spus ca Rusia nu va pune piedici proiectului Nabucco, relateaza RIA Novosti.
Actualul conflict ruso-ucrainean a generat din nou temeri ca cele doua tari nu sunt de incredere in ceea ce priveste furnizarea, respectiv tranzitarea gazului rusesc catre Europa, iar in aceste conditii sunt reluate dezbaterile privind oportunitatea realizarii proiectelor de genul Nabucco sau South Stream.
Nabucco vrea sa ocoleasca Rusia, aducand gaz caspic in Europa, iar South Stream vrea sa ocoleasca Ucraina.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.