Purtatorul de fes si arma de foc sau …cum e turcul si...

Purtatorul de fes si arma de foc sau …cum e turcul si pistolul!

0 115

Proverbul „Cum e turcul si pistolul!” are, in folclorul romanesc, un inteles echivalent cu asemanarea dintre pisica si progeniturile ei, care se hranesc invariabil tot cu soareci.


Sau cu aschia ce nu sare departe de trunchi.


La Brasov insa, prezenta in aceeasi propozitie a unui turc si a unui pistol poate insemna si altceva decat ilustrarea adevarului ca metehnele rele se mostenesc cu siguranta.


Anume ca cele doua ingrediente – purtatorul de fes si arma de foc – pot fi elementele cheie ale unui scenariu care bate pe alocuri realitatea.


?


Un patron turc, proprietar al unei firme din Brasov, avea de recuperat de la un cetatean iranian suma de 42 de mii de lire sterline. Ca sa-si obtina banii inapoi, pagubitul a ales cea mai ilegala si complicata cale cu putinta. Impreuna cu concubina sa brasoveanca, a urzit un plan demn de cele mai bune scenarii de filme du gangsteri. Sub un pretext oarecare, i-a atras in Turcia pe datornic si pe partenerul englez al acestuia, un supus al Reginei, care habar n-avea de incurcaturile financiare ale asociatului sau. Nici n-au ajuns bine in Turcia, ca iranianul si britanicul s-au vazut luati prizonieri de acolitii turcului. Dupa ce-au fost legati fedeles, au fost amenintati cu pistolul la tampla ca vor fi linsati daca nu returneaza cele 42 de mii de sterline. Ostatecii au fost eliberati in cele din urma. Nu inainte ca englezul sa-si sune secretara din Brasov si sa-i ordone sa transfere banii in contul turcului prin filiala brasoveana a Alpha Bank. Odata ajuns pe teritoriile reginei, omul de afaceri englez a facut o plangere la politie in care a povestit toata tarasenia, dar a si telefonat bancii pentru a o informa ca banii transferati erau de fapt rascumpararea unei datorii si a libertatii celor doi. Cum nu mai puteau anula transferul, reprezentantii bancii au apelat la randul lor la politie – cea brasoveana de data asta. Pentru ca turcul urma sa soseasca la Brasov sa-si incaseze datoria extorcata prin rapire si amenintare cu arma, politistii brasoveni i-au organizat un flagrant. Din pricina faptului ca agresiunea s-a consumat pe teritoriul Turciei iar detaliile se cunosc doar din declaratia britanicului, nu sunt intrunite elementele probatoare ale infractiunii de rapire. Politistii brasoveni trebuie sa se multumeasca pentru moment cu cea de spalare de bani, pentru ca turcul si concubina sa au completat niste declaratii false in momentul in care s-au prezentat sa ridice de la Brasov banii transferati in schimbul eliberarii celor doi ostateci.


?


Vifor Rotar


?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.