Pupat strada Inundatiei

Pupat strada Inundatiei

0 171

De fapt, strada se cheama Traian Mosoiu. General – dupa grad – si se gaseste in Scheii Brasovului, in zona Coasta Vacii. Locul in care, in urma cu aproape doua saptamani, urgia pravalita din cer spulbera zidul unei case si ii silea pe proprietari sa doarma in sura cu fan, de teama sa nu cada casa cu totul peste ei.
Desi nu era prima data cand apa le intra in curti si ducea la vale tot ce gasea in cale, parca niciodata ravagiile n-au fost atat de mari ca in noaptea de 10 spre 11 iunie. Nenorocirea care mai venise peste ei cu ape maloase a avut de data asta si partea ei buna. Autoritatile n-au mai putut sa se prefaca precum alte dati ca lucrarile care se fac in zona n-au nimic de-a face cu prapadul pe care apa il declanseaza de fiecare data cand ploua. Prabusirea zidului sub siroaie i-a adus atunci pe edili in cizme de cauciuc la fata locului, sa ia contact mai indeaproape cu realitatile imobiliare ale Scheiului.
Ba, infiintarea in situ a subprefectului Emil Nita a fost atat de energica incat bravul subordonat al lui Gontea a fost cam slobod la gura la sedinta convocata la Prefectura cateva zile mai tarziu. Nita si reprezentantii ISU au vorbit atunci, doar aparent pe langa subiect, de neajunsurile hidrice ale zonei. Care este la fel de vulnerabila in calea focului precum s-a dovedit a fi in cea a apelor. Prin preajma nu exista niciun hidrant la care sa-si lege pompierii furtunurile masinilor de interventie, cu care nu pot patrunde pe stradutele inguste. Si cei de la Compania Apa s-au plans de colmatarea canalului Graft, care colecteaza natural apele pluviale, dar da pe-afara cand se napusteste viitura. Dar subprefectul Nita facea atunci si niste aluzii transparente la autorizatiile de construire ale dezvoltatorului imobiliar al zonei rezidentiale Belvedere. Cel pe care toti riveranii il acuza mai mult sau mai putin direct, dar caruia autoritatile refuza sa-i pronunte numele explicit cand e sa caute vinovati.
Insinuarile lui Nita au starnit reactia prompta a Primariei; viceprimarul Miklos Gantz a iesit repejor pe sticla si pe ziare sa fluture autorizatiile cu pricina si sa asigure ca municipalitatea le-a facilitat pagubitilor obtinerea in regim de urgenta si fara plata a autorizatiei de construire a zidului daramat de ape.
Ieri, Prefectura a convocat din nou institutiile abilitate sa intervina in zona, dupa ce preconizata reuniune fusese amanata de vineri, pentru ca nu se definitivasera rapoartele pe care le fiecare trebuia sa le redacteze, in conformitate cu atributiile. Intalnirea de ieri a fost, insa, mult mai relaxata. Mai ales ca toata lumea a fost de acord ca principalul vinovat de mini-dezastrele din Schei este ploaia: pe locul doi s-ar clasa proprietarul casei cu zidul umflat de ape, pe motiv ca l-a construit fara sa se priceapa si fara supervizarea unui specialist. Abia pe locul 3 – la mare distanta de primii doi clasati – vine dezvoltatorul imobiliar, care a primit totusi benigna pedeapsa de a amenaja rigole colectoare a apelor pluviale.
Dupa ce au vaslit fara sa se ude prin paraiele Scheiului, subprefectul Nita si viceprimarul Gantz s-au oprit o clipa pentru fotografia de colectie, in care si-au strans mainile si si-au zambit, fericiti ca niciuna din institutiile pe care le reprezinta n-a luat prea multa apa la inundatiile din Schei.
Situatie neverosimil de pasnica pe plan local, cand partenerii de guvernare de la centru dau semne ca vor sa se-arunce unul pe altul din barcazul coalitiei.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.