Pungile cancerigene din magazinele noastre

Pungile cancerigene din magazinele noastre

0 91

Desi s-a impus o taxa pe pungile din Romania, magazinele din tara noastra sunt inca pline de pungi, pungute si pungulite, care mai de care mai mici, mai colorate sau mai flexibile. Pungile de hartie inca nu au intrat pe piata din Romania.
Cu toate ca trebuie sa scoata cativa banuti in plus din buzunar, romanului nu-i pasa prea mult de acest lucru. Insa, daca s-ar gandi la sanatatea sa, ar trebui sa se gandeasca de doua ori inainte de a cumpara o punga. Se pare ca plasa in care ne tinem carnea, mezelurile sau painea ne pune sanatatea in pericol.
Vizate sunt, in special, sacosele greu bio-degradabile, care ar contine metale de genul mercurului si plumbului.
Suntem obisnuiti cu banala punga de plastic in care punem alimentele, cumparaturile, insa putini dintre noi ne intrebam din ce este facuta aceasta si, mai ales, daca este sau nu biodegradabila.
Raspunsul vine de la organizatiile nonguvernamentale, dupa ce au analizat compozitia asa ziselor pungi biodegradabile. Acestea sustin ca majoritatea pungilor din comert sunt periculoase pentru mediu si, mai grav, pun in pericol viata consumatorilor.
Si asta pentru ca aceste sacose sunt produse in proportie de 98% din polietilena si 2% din aditivi care fac punga sa se faramiteze dupa o anumita perioada.
Astfel, daca este aruncata la groapa de gunoi nu dispare cu totul, ci ramane poluand in continuare mediul.
Acesti aditivii sunt insa cangerigeni, spun organizatiile nonguvernamentale si nu respecta normele europene.
Specialistii straini spun ca am ajuns in aceasta situatie in lipsa unui sistem de monitorizare a pungilor. Noi nu avem inca un laborator de testare a sacoselor. Anual, pe piata romaneasca ajung peste 1.300.000 de tone de ambalaje, care ulterior se transforma in deseuri.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.