Punctul pe „i”-ul miscarilor sindicale

Punctul pe „i”-ul miscarilor sindicale

0 119

In aceasta saptamana, sindicalistii de pe platformele Tractorul, Rulmentul si Nitramonia vor picheta Prefectura Brasov. In fiecare zi a acestei saptamani, aproximativ 150 de angajati ai acestor companii vor protesta, intre orele 13.00 si 14.00, vizavi de situatia dezastruoasa in care se afla societatile brasovene.


Miscarile de protest vor culmina pe 26 februarie cu un mars si un miting de amploare la care sunt asteptate sa participe peste 3.500 de personae


?


Interzis accesul politicienilor!


?


Prin restructurarea totala a companiilor Rulmentul si Tractorul si prin trimiterea in somaj a celor peste 4.000 de angajati de la aceste societati se pune practic punct miscarilor sindicale. Unii dintre sindicalisti recunosc acest lucru si acuza puterea locala ca doreste practic sa puna mana pe terenurile celor doua societati brasovene. Gheorghe Apostu, liderul Uniunii Sindicale Tractorul, a declarat recent ca doreste ca printr-un act normativ sa se interzica practic accesul politicienilor brasoveni la achizitia de active din cele doua uzine.


?


Dsicutii pentru salarii


?


Angajatii uzinei brasovene de tractoare au intrerupt saptamana trecuta lucrul si au iesit in curtea fabricii deoarece nu si-au primit lichidarile pe luna ianuarie. Directorul societatii brasovene, Titus Serban, a convocat liderii sindicali pentru a discuta despre posibilitatea achitarii unei parti din salarii, in functie de banii care au fost stransi pana la sfarsitul saptamanii.


?


Nici la Rulmentul nu se „pe roze”


?


Surprinzator, desi Rulmentul SA are comenzi de aproximativ 15 milioane de euro, compania nu are otel cu care sa treaca la productie. S-a incercat gajarea unor active in favoarea furnizorului de otel, o companie cu sediul social in Cipru, dar Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului, actionarul majoritar al societatii, s-a opus acestei modalitati. In aceste conditii, ar fi o chestiune de timp pana cand cei 2.200 de salariati ai uzinei ar putea avea si ei probleme cu salariile.


?


Nitramonia a ramas cu produsele pe stoc


?


Intrarea in Uniunea Europeana a pus si Nitramonia pe butuci, nemaiavnd cum sa-si vanda produsele. Aceasta deoarece nu a reusit sa isi certifice explozivii conform normelor cerute de comunitatea europeana. Daca nu mai pot sa vanda explozivi, compania nu mai poate avea venituri din care sa isi plateasca angajatii. Sindicatul solicita o derogare de cateva saptamani pentru a putea livra in continuare explozivi macar pe piata interna, timp in care sa isi certifice produsul si sa poata exporta.


M. Ola

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.