Pufulita(Epilobium parviflorum).

Pufulita(Epilobium parviflorum).

0 258

Dintre cela aproximativ 10 varietati care cresc in Europa, dor doua sunt folosite in scop medicinal. Una din ele este Epilobium parviflorum, o planta mica cu flori roz si frunze paroase.


Varianta cealalta se numeste Epilobium angustifolium, este o palnta inalta a carei tulpini sunt acoperite cu frunze lungi, netede si inguste, care are in varf un spic de flori roz-violaceu.


Pufulita,este renumita prin capacitatea ei de a reduce inflamatia, datorita continutului de tanini si flavonoide. Este prescrisa pentru usurarea simptomelor adenomului de prostata. Varietatile tamaduitoare se recunosc toate dupa florile lor mici in culori rosiatice, roz pal sau albicioase.



  1. Partile utilezate- sunt florile si frunzele. Acestea se culeg in septembrie. Din varietatile enumerate si care au putere lecuitoare se colecteaza intreaga planta, deci tulpina, frunze si flori, cu grija ca planta sa fie culeasa din mijloc – de altfel, ea se rupe foarte usor – pentru ca sa poata forma noi mladite laterale. Ele se usuca, apoi se folosesc la prepararea de infuzii, pulberi si tincturi.

  2. Utilizari medicinale:


  • Adenom de prostata – se foloseste tinctura, care este forma de administrare cu cele mai rapide rezultate. Se ia o lingurita in jumatate de pahar cu apa, de patru ori pe zi, pe stomacul gol. Tratamentul este de lunga durata: minimum trei luni.

  • Adjuvant in cancerul de prostata, scrotal, genital, renalPrepararea infuziei-Se opareste 1 lingurita (cu virf) de plante cu 1/4 litru de apa si se lasa sa stea putin. Din ceaiul de plante se beau numai 2 cesti pe zi – prima, dimineata, pe stomacui gol, iar a doua, seara, 1/2 ora inainte de cina. In cazurile grave,? se va apele la controlul medical. Oricum, sfatul medicului trebuie cerut in orice boala grea.

  • Hepatita virala de tip A, B, C, hepatita cronica evolutiva, ciroza – daca extraordinarele efecte ale pufulitei in bolile de prostata mai sunt cunoscute, despre actiunea sa miraculoasa asupra ficatului foarte putini dintre fitoterapeuti (chiar experimentati) stiu. In hepatita de toate tipurile se foloseste o combinatie in proportii egale de tinctura de pufulita si rostopasca (se obtine in acelasi mod ca si cea de pufulita), din care se ia o lingurita diluata in jumatate de pahar de apa, inainte de fiecare masa. In fazele precirotice si in ciroza se administreaza pulberea de pufulita, combinata in proportii egale cu anghinare (Cinara scolymus) si pelin (Artemisia absinthium) – cate o lingurita de patru ori pe zi, pe stomacul gol.

  • In cistita, nefrita, pielo-nefrita si litiaza urinara pufulita este foarte eficienta in asociere cu ghimpele, modul de administrare urmand a fi descris in cele ce urmeaza.

  • Inflamatii ale gatului- infuzie

  • infuzia de pufulita (preparata prin metoda descrisa mai sus, adica prin macerare combinata cu infuzare) are efecte imunostimulente si antitumorale, manifestate mai ales asupra aparatului genital si urinar. Se administreaza infuzie de pufulita, in cure de lunga durata (minimum jumatate de an), cate trei cani pe zi, pe stomacul gol.

  • Tratarea cistitei si a vezicii iritabile– infuzie

  • Tratarea eczemelor- comprese

  • Tratarea sindromului colonului iritabil, diaree- infuzie

  • Ulcerul gastro-duodenal, enteritele – se beau 2-3 cani de infuzie de pufulita pe parcursul unei zile.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.