PSD si PNL vor ataca Legea pensiilor la Curtea Constitutionala

PSD si PNL vor ataca Legea pensiilor la Curtea Constitutionala

0 210

Social-democratii si liberalii anunta ca vor ataca la Curtea Constitutionala prevederile noii Legi a sistemului unitar de pensii, adoptata miercuri de Parlament. Anuntul a fost facut separat de cele doua partide.
Va reramintim ca Legea pensiilor a fost adoptata, miercuri seara, de Camera Deputatilor, in calitate de for decizional, dupa o sedinta-maraton de mai multe ore, in forma in care a fost promovata de Guvern si adoptata si de Senat. Legea a fost adoptata cu 170 de voturi pentru, 2 impotriva si 3 abtineri. In favoarea ei au votat deputatii PDL, UDMR si independentii, in timp ce deputatii PSD si PNL au parasit sala, in semn de protest fata de respingerea amendamentelor sustinute de ei – printre care s-au numarat cel privind varsta de pensionare de 63 de ani pentru femei si cresterea punctului de pensie.

Victor Ponta a anuntat ca, pe langa atacarea Legii pensiilor la CCR, PSD va formula si o sesizare impotriva presedintelui Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, sesizare care ar putea fi inaintata nu doar Biroului Permanent al Camerei, ci si in justitie: „Strangem dosarul fraudelor Anastase. Nu este prima data cand votul in Camera Deputatilor este fraudat. Aseara (miercuri seara – n.red.) Roberta Anastase a anuntat un vot de peste 170, in timp ce pe toate imaginile filmate de televiziuni se puteau numara cel mult 80 de deputati prezenti in plen. Vom strange la acest dosar al fraudelor Anastase toate voturile viciate si vom depune acest dosar si la Camera Deputatilor si la institutiile abilitate ale statului. Va veni momentul cand doamna Anastase va raspunde nu doar politic pentru aceste fraude, ci si juridic”.

Calin Popescu Tariceanu a explicat ca este vorba despre o serie de chestiuni legate de varsta de pensionare.
„Sa se inteleaga bine ca peste tot in lume exista doua sisteme de pensii care functioneaza in paralel. Un sistem de pensii sa ii zicem social, si unul privat, paralel, care ar trebui si in Romania sa ia amploare in asa fel incat presiunea pe buget sa fie cat mai mica si unde oamenii sa poata sa cotizeze in functie de posibilitatile pe care le au astfel incat si pensia, la atingerea varstei de pensionare, sa fie in raport cu ceea ce au cotizat. Sa nu mergem pe un sistem egalitarist care nu tine seama de contributiile diferentiate pe care unii le-au avut la sistemul de pensii, care duce la egalizare in jos si care mi se pare profund incorecta”, a afirmat fostul premier.

Cartel Alfa ii cere presedintelui Traian Basescu sa nu promulge legea pensiilor in forma actuala. In caz contrar, confederatia sindicala anunta ca va contesta actul normativ in justitie si se va adresa inclusiv organismelor internationale.
„Nu suntem de acord cu aceasta forma a proiectului de lege si cerem presedintelui sa nu o promulge, altfel o vom ataca in justitie si vom cere sprijin si la Organizatia Internationala a Muncii si la Confederatia Europeana a Sindicatelor”, a declarat, pentru Mediafax, Gheorghe Apostoiu, vicepresedinte al confederatiei „Cartel Alfa”.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.