PSD propune compensarea bugetarilor

PSD propune compensarea bugetarilor

0 67

Partidul Social Democrat propune, prin intermediul unei initiative legislative, emiterea de obligatiuni de stat destinate personalului platit din fondurile publice care a fost afectat de reducerea salariala de 25% a salariilor bugetarilor. Deputatul PSD, Mugurel Surupaceanu, a declarat, luni, in cadrul unei conferinte de presa, ca initiativa legislativa pentru modificarea si completarea Legii nr. 118/2010, privind unele masuri necesare in vederea restabilirii echilibrului bugetar, isi propune sa acorde tuturor 1.352.627 de persoane afectate de reducerea salariala cu 25% incepand cu 1 iulie 2010, obligatiuni de stat in mod gratuit in asa fel incat “oamenii care lucreaza in sistemul bugetar sa-si poata recupera banii pierduti peste 5-6 ani”.
Astfel, valoarea unui asemenea certificat este de 100 de lei, iar intrarea in posesia lui se va face in functie de sumele care au facut obiectul reducerii salariale in intervalul 1 iulie-31 decembrie 2010. Potrivit deputatului, proiectul de lege prevede distribuirea obligatiunilor de stat incepand cu 2012 pentru jumatate din sumele retinute de Guvernul Boc, urmand ca pentru cealalta jumatate sa fie emise obligatiuni in 2013. Surupaceanu a adaugat ca aceste obligatiuni de stat vor putea fi rascumparate de Guvern in 2015 si 2016.
Potrivit expunerii de motive a initiativei legislative, cei afectati de reducerile salariale cu 25% vor primi obligatiuni de stat cu o maturitate de 3 ani si cu o rata a dobanzii anuale egala cu rata medie a dobanzii pentru creditele in lei acordate pe piata interbancara si comunicata catre BNR pentru anul precedent emisiunii. Valoarea totala a emisiunii obligatiunilor de stat care se va distribui catre cei 1,352,627 de bugetari va fi de 5.087.600.000 lei, suma la care se va adauga dobanda cumulata in cei trei ani.
“In felul acesta, masura abuziva de diminuare a salariilor bugetarilor cu 25% se transforma intr-un imprumut purtator de dobanda, pe care statul se obliga sa-l achite pe termen mediu”, a mai spus Surupaceanu.
Potrivit initiativei legislative, obligatiunile de stat vor avea inscrise in mod obligatoriu denumirea emitentului, seria si numarul, data emisiunii, valoarea totala a emisiunii, valoarea nominala individuala, modalitatea si data rascumpararii, rata dobanzii, scadenta si modul de transmitere.
Deputatul PSD a adaugat ca initiatorii proiectului de lege au discutat si cu presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, despre acest subiect, care a salutat initiativa si si-a afirmat sprijinul pentru aceasta.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.