PSD – PDL – noua tema de disputa: comisarul european !

PSD – PDL – noua tema de disputa: comisarul european !

0 173

Functia de comisar european declanseaza un nou conflict la nivel declarativ intre PSD si PD-L, desi mai e timp pana la alegerile europarlamentare din 7 iunie. Mircea Geoana revendica pentru PSD functia de inalt demnitar european si sustine ca are deja propuneri. Pe de alta parte, PD-L, prin vocea lui Teodor Stolojan, sustine ca nominalizarea unei persoane din afara coalitiei ar fi o varianta mai buna. Comisarii europeni sunt numiti dupa alegerea noului Parlament European.
„Intentia noastra este ca in cursul vizitei pe care am s-o fac la Bruxelles, cu ocazia reuniunii liderilor socialisti, premergatoare Consiliului European, sa avansam cateva nume cu privire la comisarul european pe care Romania va trebui sa-l trimita dupa alegerile pentru Parlamentul European. (…) Nu va ascundem ca intentia noastra este sa propunem un comisar care sa se alature grupului comisarilor socialisti din Comisia Europeana. Acest subiect va face obiectul discutiilor pe care o sa-l am cu liderii socialisti la Bruxelles peste doua zile”, a declarat presedintele PSD, Mircea Geoana.
El a precizat ca decizia finala in ceea ce priveste nominalizarea comisarului european va fi luata in interiorul Coalitiei. In ceea ce priveste nominalizarile pe care social-democratii vor sa le faca, Geoana nu a dat nici un nume, anuntand ca acestea vor fi facute publice in cursul zilei de joi, 19 martie.
Surse social democrate au declarat pentru Hotnews.ro ca printre nominalizati se afla Adrian Severin si Vasile Puscas. La bursa zvonurilor a mai fost vehiculat si numele Rovanei Plumb.

Optiune independent…
Pe de alta parte, democrat liberalii isi doresc, cel putin la nivel declarativ, ca persoana desemnata la functia de comisar european sa fie una independenta din punct de vedere politic. Prim-vicepresedintele, Teodor Stolojan a declarat pentru agentia Newsin ca nu este exclus ca viitorul comisar sa fie o persoana din afara coalitiei.
„Nu este nimic rau ca partidele sa-si pregateasca din timp candidatii pentru postul din Comisia Europeana. Este important ca Romania sa aleaga cel mai bun candidat pentru ca vorbim de reprezentarea Romaniei intr-o institutie foarte importanta.(…) Putem lua si pe cineva din afara celor doua partide. Aici nu este vorba de reprezentarea doar a guvernului, ci a Romaniei la Comisia Europeana”, a declarat Stolojan.
Vicepresedintele PDL Gheorghe Flutur a declarat ca subiectul nu a fost inca discutat in Coalitie.
Surse din PDL au declarat pentru HotNews.ro ca rezultatele de la europarlamentare vor decide care partid va avea dreptul moral in a face o nominalizare pentru functia de comisar european.
Reprezentantii celor doua partide aflate la guvernare isi doresc ca Romania sa obtina functia de comisar european pe agricultura sau infrastructura. Conform procedurilor europene, nominalizarea comisarului se face dupa alegerile europarlamentare, fiecare tara membra UE venind cu propuneri. Procedural, Guvernul Romaniei trebuie sa negocieze domeniul pe care isi va nominaliza comisarul european.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.