PSD: motiune, nervi, tensiune si anticipate?

PSD: motiune, nervi, tensiune si anticipate?

0 67

Discutiile de?marti de la PSD, potrivit unor surse interne, au fost si lungi si destul de aprinse, curentul de opinie impotriva motiunii s-a dovedit a fi mult mai puternic decat se asteptau sefii social – democratilor. Acesta era si motivul scepticismului manifestat?de unii lideri de partid, care puneau la indoiala consecintele motiunii de cenzura, seriozitatea demersului si mai ales lipsa de gestiune a consecintelor.


?


O motiune la plesneala si de imagine


Chiar daca decizia de a introduce motiunea de cenzura a fost luata prin vot in forul de conducere al PSD, Comitetul Executiv National, demersul este criticat atat de unii membri, care nu fac parte din conducere, dar si de catre cei care acum o saptamana si-au dat acordul. Printre cei care au criticat demersul a fost si presedintele de onoare al partidului – Ion Iliescu. In opinia acestuia motiunea nu este benefica pentru PSD, iar consecintele trebuie bine calculate, altfel partidul risca sa intre din nou in izolare politica. Cu experienta cunoscuta Iliescu a sustinut ca exista si posibilitatea ajungerii la alegeri anticipate, ceea ce, „ar duce la preluarea controlului de catre factorul cel mai perturbator din viata politica, presedintele Traian Basescu”. El a atentionat ca decizia initierii motiunii de cenzura a fost luata in lipsa unei strategii clare a pasilor politici pe care PSD trebuie sa ii faca daca motiunea trece. Adica, mai pe romaneste – la plesneala, asa cum sunt multe actiuni ale actualei conduceri a PSD, aspect care l-au impins pe Mircea Geoana intr-o situatie extrem de delicata. Daca a luat decizia introducerii motiunii de cenzura la presiunea presedintilor de organizatii judetene, nemultumiti de colaborarea in teritoriu cu actuala putere, Mircea Geoana trebuie sa dea explicatii si parlamentarilor partidului, care nu sunt convinsi in totalitate ca demersul este unul oportun. Este firesc ca cei mai multi dintre acestia sa fie nemultumiti si sa nu asculte de ordinul partiduluii, pentru ca anticipatele si votul uninominal va exclude pe multi dintre ei de la onoruri, lefuri marii si mai ales privilegii.


?


Motiunea se taraie mai departe!


Reamintim ca in forul Comitetului Executiv al PSD s-a luat decizia depunerii motiunii pana pe 10 septembrie spunandu-se ca dupa trei ani de instabilitate guvernamentala este momentul adevarului, acela de a se clarifica liniile de forta ale politicii romanesti.


Presedintele PSD Mircea Geoana a declarat, la incheierea intalnirii conducerii partidului cu Grupurile parlamentare, ca motiune de cenzura impotriva guvernului va fi depusa. Liderul PSD le-a cerut senatorilor si deputatilor social-democrati o actiune unitara, coerenta si credibila, in care sa puna interesul tarii mai presus de cel personal. Totodata Mircea Geoana a recunoscut ca au existat si discutii in contradictoriu pe tema motiunii de cenzura, dar aceasta face parte din spiritul democratic ce caracterizeaza partidul (SIC!)


Datorita nemultumirilor liderii PSD au cerut incetarea oricaror abordari subterane ale subiectului motiune.


Cum era si firesc Geoana a subliniat ca „…dorim ca zilele urmatoare sa stabilim cu celelalte partide si, daca va fi nevoie, si cu seful statului, un proces de dialog structurat, un proces rational, pragmatic si constructiv, fara tabuuri, dar si fara iluzii desarte, dar mai ales fara prejudecati, iar in urma acestui proces, pe baza mandatului aprobat de Comitietul Executiv National si reconfirmat de Biroul Politic al partidului acum cateva minute, sa incercam sa degajam o majoritate transparenta, care sa-si asume marile proiecte nationale pe termen scurt si mediu”.


El a mai afirmat ca va demara consultari pe aceasta tema cu toti actorii politici importanti si cu presedintele Traian Basescu.


?


Horia D.R.


?

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.