PSD ii imprumuta lui Tariceanu negociatorul

PSD ii imprumuta lui Tariceanu negociatorul

0 180


Amenintarile cu activarea clauzei de salvgardare la Agricultura l-au determinat pe premierul Calin Popescu Tariceanu sa faca apel la sfaturile social-democratilor. El a solicitat expertiza in relatia cu Uniunea Europeana? fostului negociator al tratatului de aderare, Vasile Puscas si analistului Alin Teodorescu.


Magulit de cerere, desi n-are niciun merit, liderul PSD Mircea Geoana s-a lansat in declaratii. El considera ca Tariceanu este disperat de perspectiva activarii clazuzei, aratand ca situatia creata ca urmare a scandalului ajutoarelor pentru agricultori este fara precedent in istoria UE.


In urma cu cateva zile, Romania a primit o scrisoare ultimativa de la Comisia Europeana, in care suntem amenintati cu activarea clauzei de salvgardare. „Romania a inregistrat progrese in ceea ce priveste sistemele administrative si de control, insa nu si-a respectat toate obligatiile necesare pentru a asigura functionarea sistemului. Are inca timp sa corecteze aceste lipsuri, insa fiind vorba de o situatie de urgenta sunt necesare o serie de masuri rapide”, se precizeaza in scrisoarea ??comisarului pentru agricultura Mariann Fischer Boel. Potrivit acestuia, principala preocupare a Comisiei Europene (CE) este sa se asigure ca „bugetul agricol este cheltuit in mod corespunzator si ca nu se vor produce nereguli”.


De asmenea, Boell precizeaza ca Romania ?ar putea scapa de activarea clauzei daca rezolva doua probleme : ?punerea in aplicare a doua module informatice care constituie elemente indispensabile ale Sistemului Integrat de Gestiune si Control si ?evitarea efectuarii platilor catre agricultori inaintea finalizarii controalelor obligatorii.


In acest context, Tariceanu a apelat la serviciile lui Puscas si Teodorescu, precizand ca nu are bariere de ordin politic pentru a evita o situatie neplacuta pentru Romania.


Presedintele PSD, Mircea Geoana, a declarat, ca solicitarea adresata de premierul Calin Popescu Tariceanu deputatului Puscas demonstreaza ca Guvernul este disperat in fata posibilitatii activarii clauzei de salvgardare pentru Agricultura. ?Totodata liderul social-democrat s-a aratat dispus sa coopereze, declarand ca daca sprijinul specialistilor din PSD va putea evita pierderea a peste 100 de milioane de euro, fonduri destinate agriculturii, atunci social democratii, prin expertii lor, vor sprijini „fara ezitare”, actualul Guvern.


?„Daca as fi un politician cinic, as spune ca este foarte bine ca primul-ministru primeste o palma de la Bruxelles. Dar nu primeste doar premierul, ci taranul roman pierde 100 de milioane de euro”, a spus Geoana citat de cotidianul Atac.


?


Bianca Sorescu

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.