PSD face legea în Senat! A trecut pe repede înainte inițiativele...

PSD face legea în Senat! A trecut pe repede înainte inițiativele legislative pentru criza coronavirusului

0 59

PSD a reușit să-și impună marți, în Senat, adoptarea fără dezbatere a celor cinci inițiative legislative pe care le-a depus săptămâna trecută.
În ciuda opoziției PNL și USR, senatorii social-democrații au votat pe repede înainte cele cinci proiecte de lege și au impus modificări la ordonanța 30/2020 care reglementează șomajul tehnic.
Ședința Senatului s-a desfășurat online și durat cinci ore până când senatorii au adoptat toată ordinea de zi. PSD își dorește ca până la sfârșitul săptămânii să adopte proiectele de lege și în Camera Deputaților, care este forul decizional.

Dacă nu face Guvernul OrBan… face PSD
Pe ordinea de zi a ședinței Senatului s-au aflat marți toate cele cinci inițiative legislative ale PSD anunțate săptămâna trecută. Printre aceste se numără proiectul de lege care prevede suspendarea plății ratelor bancare și plafonarea prețului la alimentele de bază și medicamente.
De asemenea , senatorii PSD și UDMR au adus o serie de amendamente la OUG30/2020 care reglementează șomajul tehnic, amendamente care, potrivit PNL și USR, sunt deja prevăzute în OUG32/2020.

Scandalul între PSD și PNL-USR a pornit de marți dimineață în timpul ședinței Comisiei de muncă. PSD a impus cele cinci proiecte de lege în comisiile de specialitate din Senat fără a permite opoziției PNL-USR să depună amendamente. Potrivit senatorilor PNL și USR, ședința comisiei de specialitate s-a desfășurat pe Whatsapp , prin intermediul mesajelor, fără a permite parlamentarilor să dezbată proiectele de lege și să-și susțină amendamentele.
La ședința de plen desfășurată online, senatorii opoziției parlamentare au reclamat acest lucru acuzând PSD-ul de blocarea dezbaterii democratice a inițiativelor legislative.

Proiectele de lege adoptate de Senat

  • propunere legislativă privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, cu modificările şi completările ulterioare
  • propunere legislativă privind executarea la domiciliu a pedepsei închisorii şi supravegherea prin brăţară electronică
  • Proiectul de lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.30/2020 privind somajul tehnic
  • propunere legislativă privind completarea codului administrativ
  • Propunerea legislativă pentru acordarea unor facilităţi pe teritoriul României.
  • Propunerea legislativă pentru completarea Legii nr.53/2003 – Codul muncii şi pentru reglementarea unor măsuri de protecţie socială.
  • Propunerea legislativă pentru suspendarea rambursării creditelor.
  • Propunerea legislativă pentru plafonarea preţului medicamentelor şi a alimentelor de strictă necesitate.
  • Propunerea legislativă privind aplicarea unor scutiri de la plata chiriei pentru perioada aferentă stării de urgență.

Toate cele nouă proiecte de lege adoptate de către Senat merg spre dezbatere la Camera Deputaților. De precizat este că președintele Camere Deputaților, social-democratul Marcel Ciolacu a anunțat deja că vineri deputații vor avea o ședință de plen unde intenționează să adopte inițiativele legislative care aparțin PSD.

Horia D.R.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.