ProTV, te uiti si emigrezi

ProTV, te uiti si emigrezi

0 272

Daca m-ar da nationalismul afara din casa, m-as ofusca patriot cand as vedea ce emisiuni antinationaliste se difuzeaza in fiecare seara la proteveu. Blondele din colectia personala a lui Adrian Sarbu strecoara negresit, printre ororile obisnuite de pe sosele si din casele Romaniei, cate un reportaj cu romanii „de-afara”. Obsesia povestilor de succes ale emigrantilor romani care si-au incropit afaceri dincolo a virat deja in paranoia. In ritmul in care redactorii pro prezinta evadarile din tarisoara noastra draga pentru un trai mai bun in strainataturi, ai crede ca ne depopulam complet pana la integrarea de la 1 ianuarie 2007. La cate retete de succes ni se citesc de pe promptere de cateva saptamani incoace, ai impresia ca tara are o gaura pe undeva, prin care se scurg de-a valma materie cenusie si brate de munca. Fetele citest hlizindu-se stupid despre zugravi, faiantari, cameriste, barmani – dar si softisti – care le-au rupt gura strainilor cu ce stiu ei sa faca.


?


Insulele Caraibe ale audientei


Dac-ar fi sa crezi entuziasmul blond si rimelat de pe sticla PRO, tot romanul e ocupat, de dimineata pana seara, cu indesatul in bagaje si fugitul la gara, sa scape dracului de tara asta si sa inceapa un trai de huzur aiurea.


De n-ar fi si el atat de ocupat sa le citeasca silicoanelor Queridei doctrina PRM-ului, Vadim Tudor ar fi remarcat ca hemoragia de povestioare cu emigranti romani In Italia, Spania sau Mare Britanie nu s-a lasat bandajata nici macar de Ziua Nationala. Cand se cuvenea pus un garou mai sus de spartura si mai jos de audienta, ca sa nu-i fuga tarii tot sangele din obraji chiar de ziua ei si sa dea prost in albumul de comemorare. Dupa calupul siropos despre cat de respectati sunt romanii dincolo, cum isi vad ei de treaba, cum stau pe schele si prin latrine alogene cu gandul numai la tarisoara lor, a urmat blasfemia suprema. Cand alte televiziuni si-au rupt din audienta si au difuzat materiale dedicate evenimentului, chiar daca unele foarte relaxate si lipsite de prejudecati, ProTV programase „Piratii din Caraibe”. O pelicula altfel foarte simpatica, cu Johnny Depp si Orlando Bloom, cu corsari, sabordaje, comori ascunse in pesteri si blesteme marinaresti. Nici ca se putea pelicula mai in ton cu odiseea romaneasca peste granita. S-a potrivit manusa pe obsesia depopularii tarii, cu aerul sarat al marii care biciuieste narile si invita la dezertare catre hotarele albastre ale lumii.


?


Urmeaza marea evadare?


Chiar atat de tare sa-l fi afectat pe Sarbu faptul ca de la o vreme incoace i-au fugit toti directorasii de strategii si marketinguri? Divorturile de Teo Trandafir si ciudatii de la Vacanta Mare, unul consumat altul in curs de perfectare, aflati – niciodata n-am inteles de ce – in topurile de audienta, trebuie ca l-au zdruncinat si ele tare de tot.


Daca si de Revelionul Integrarii, moment de comuniune si solidaritate, proteveul programeaza iar vreo pelicula de profunda stabilitate si inradacinare gen „Marea evadare” cu Steve McQueen, e clar ca Sarbu vrea sa ne scoata pe toti din tara.


Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.