Protestul pensionarilor la Brasov

Protestul pensionarilor la Brasov

0 63

Ca si in celelalte principale orase din tara, si la Brasov Prefectura a fost pichetata de pensionarii ajunsi la disperare din cauza scaderii puterii de cumparare a pensiilor si a imposibilitatii de a-si mai putea ingriji betesugurile inerente varstei.
Pichetarea s-a desfasurat fara incidente fizice, doar sonorul luand in dese randuri proportii. In ritmul agitarii de pancarde cu adevarul situatiei scris pe ele.
Guvernantilor li s-a spus pe nume, adica “Hotii”, si li s-a cerut demisia. !”.
“Pensionarii sunt nemultumiti ca sunt folositi doar ca masa de votanti, in rest sunt considerati o povara pentru Guvern si mai ales pentru buget, cu toate ca 40 de ani au contribuit la acesta cu varf si indesat”, a afirmat, revoltat, presedintele Sindicatului Liber al Pensionarilor Brasov, Vasile Zaharescu.
Vicepresedintele Mircea Petcu l-a completat, atragandu-le atentia colegilor ca actiunile revendicative trebuie sustinute in continuare, fiindcã oamenii sunt obligati sa-si apere drepturile fundamentale, cum este cel la viata decenta:
“Un popor de oi naste un guvern de lupi!”

La protest au participat peste o suta de pensionari, membri ai Sindicatului Liber al Pensionarilor din judetul Brasov, dar si alti nemultumiti cu situatia lor.
Principala revendicare a fost stabilirea pensiilor la o valoare a punctului de pensie de 826,8 lei, ceea ce reprezinta 45% din salariul mediu brut pe economie, asa cum prevede legea.

Au mai fost cerute masuri pentru protejarea puterii de cumparare a pensiilor si accesul pensionarilor la serviciile medicale, fara coplata, precum si la medicamente gratuite si compensate de ultima generatie, in primul rand pentru cei din randurile lor care au pensii sub 1.000 de lei.
“Cerem sa se asigure, de urgenta, locuinte pentru familiile de pensionari care locuiesc in case naþionalizate care se retrocedeaza si sa se interzica evacuarea acestora pana la repartizarea de catre consiliile locale a unor locuinte corespunzatoare si sa nu mai fie folosite dificultatile economice existente ca pretext pentru ingheþarea pensiilor”, a spus Vasile Zaharescu, presedintele sindicatului brasovean, afiliat Federaþiei Nationale a Sindicatelor Pensionarilor din Romania (FNSPR).

Alte revendicari au fost scutirea de la plata impozitului de 16% pentru pensiile mai mici decat salariul mediu pe economie (circa 1.800 de lei, in prezent.
Protestatarii au promis continuarea proestelor, dupa un calendar bine stabilit si in caz ca cerintele lor nu vor fi bagate in seama.

Dan Bota

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.