Protest promaghiar la Sf.Gheorghe

Protest promaghiar la Sf.Gheorghe

0 93

Aseara s-au adunat in fata unui supermarket din oras circa 30 de persoane care au facut galagie – cum altfel poate fi numit gagaitul lor? pentru a solicita conducerii acestuia inscriptii bilingve in magazin si angajati care vorbesc si limba maghiara.
Protestatarii aveau in maini foi pe care scria: „Suntem 75%, citim, vorbim ungureste” sau „Mai mult respect fata de cetatenii judetului”.
„Suntem 75%, citim, vorbim ungureste! Numai banii nostri va trebuie? Limba noastra nu va place? Vrem inscriptii bilingve si angajati care vorbesc si limba maghiara. Intr-un judeþ unde 75% din populatie este de etnie maghiara, ar fi normal ca vanzatoarele sa vorbeasca si limba maghiara”, se arata in petitia formulata de protestatari. Aceasta a fost citita in fata magazinului de reprezentantul Tineretului Maghiar din Ardeal, Nemes Elod.

Ma miram eu cum de este, in ultima vreme, atata liniste din partea secuilor.Iata ca au reusit sa nu maq deceptioneze, ca sa ajung sa ma intreb daca in franta, in vreun tinut plin de maghiari, de pilda, acestia ar avea voie sa vorbeasca oficial limba materna, o limba care, din pacate pentru unguri, nu prea este melodioasa si aduce mai mult a cearta. Ungurii de acolo, ca de fapt toti imigrantii, sunt obligati sa vorbeasca in primul rand franceza si abia apoi limba materna, in particular. La noi, in Secuime, habar nu au de limba oficiala si multi nici nu vor sa o invete. Asa ca nu vad intemeiate cererile micului grup aduna de cine stie de pe unde, iar respect port oricarui cetatean roman de oricare etnie care are bunul simt sa se incadreze in socieatea romaneasca, asa cum o cer legile.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.