Protejati copiii!

Protejati copiii!

0 68

Dreptul copiilor la protectie”, acesta este numele concursului lansat pe 31 iulie 2008 de dl Jacques Barrot, vicepresedintele Comisiei Europene responsabil cu justitia, libertatea si securitatea. Copiii si adolescentii europeni cu varsta cuprinsa intre 10 si 18 ani sunt invitati sa creeze un poster pe tema dreptului copiilor la protectie in Uniunea Europeana. Obiectivul concursului este ca tinerii cetateni europeni sa cunoasca mai bine acest drept care le apartine si sa fie mai bine inarmati pentru a si-l apara.
„Garantarea drepturilor copilului si sensibilizarea publicului privind aceste drepturi, in special dreptul la protectie, de care beneficiaza toti copiii si adolescentii cetateni sau rezidenti ai Uniunii Europene, sunt obiective comune ale Uniunii Europene si ale statelor sale membre”, a afirmat vicepresedintele Barrot. Acesta a adaugat : „Pentru un tanar, dreptul de a spune «AM DREPTUL LA PROTECTIE!» si de a fi inteles cum se cuvine inseamna afirmarea unei valori fundamentale a Europei. De aceea astazi, in cadrul acestui concurs, le propun tinerilor sa lucreze in echipa pe tema dreptului lor la protectie, ca sa-si cunoasca mai bine acest drept si sa fie mai bine inarmati pentru a-l invoca.”
Astfel, tinerii care doresc sa participe la concurs vor avea ca sarcina crearea unui poster care sa ilustreze ideea dreptului lor la protectie in Uniunea Europeana. Participantii vor fi impartiti in doua categorii in functie de varsta (10-14 ani și 15-18 ani) si trebuie sa lucreze in echipe formate din cel putin patru tineri.
La nivel national, lucrarile vor face obiectul unei prime selectii, iar cele trei echipe laureate din fiecare categorie de varsta vor fi invitate, la data de 20 noiembrie, „Ziua internaționala a drepturilor copilului”, la o ceremonie de decernare a premiilor, organizata in fiecare tara.
La nivel european, lucrarile recompensate cu premiul intai pe plan national vor face obiectul unei a doua selectii, iar cele trei echipe laureate din fiecare categorie de varsta vor fi invitate la Bruxelles, intre 7 si 9 decembrie, pentru a descoperi orasul si institutiile europene si pentru a participa la o ceremonie europeana de decernare a premiilor care va fi prezidata de catre vicepresedintele Barrot.
Cele mai reusite postere vor fi prezentate pe site-urile reprezentantelor Comisiei in statele membre UE si pe serverul Europa. De asemenea, ar putea fi utilizate in viitoarele campanii europene de aparare a drepturilor copilului, printre care dreptul la protectie.
Aceasta intiativa este cu atat mai binevenita, cu cat se inscrie in cadrul politicii Comisiei de aparare a tuturor drepturilor, reflectand hotararea de a integra acest principiu in toate politicile sale interne si externe.
Mai multe informatii sunt disponibile la adresa www.eurojeune.eu, care permite accesarea site-ului concursului.
Acest nou concurs vine in continuarea a doua editii anterioare, prima organizata in 2006, pe tema afirmarii drepturilor copilului in general si a doua, in 2007, pe tema luptei impotriva discriminarilor. Cu aceste ocazii, peste 2 000 de echipe in 2006 si peste 6 000 in 2007, din intreaga Uniune Europeana, au acceptat provocarea de a prezenta postere pe tema drepturilor copilului si a nediscriminarii, sub devizele „SUSTINETI-VA DREPTURILE!” si „IMPREUNA IMPOTRIVA DISCRIMINARII!”.
Cele mai bune lucrari vr putea fi tilizate in cadrul viitoarelor campanii europene, vor fi disponibile la adresa: http://ec.europa.eu/commission_barroso/barrot/children/default_fr.htm.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.