Proteina impotriva cancerului la san

Proteina impotriva cancerului la san

0 58

Potrivit unui studiu publicat in Proceedings of the National Academy of Sciences, cercetatorii au descoperit o proteina care poate reduce malignitatea tumorilor mamare si permite medicilor sa prevada daca metastazele risca sa se extinda sau nu. „Aceasta proteina blocheaza progresia tumorii”, a spus autorul studiului, Kent Hunter, de la Institutul national de oncologie din apropiere de Washington.
Grupul de cercetatori condusi de Kent Hunter a descoperit ca pot incetini semnificativ procesul de crestere a tumorilor canceroase mamare si impiedica propagarea bolii in restul organismului.
Dar exista si o parte proasta: vor mai trece multi ani pana ce descoperirea va putea avea o aplicatie clinica. Studiul a fost realizat pe soareci de laborator, carora cercetatorii le-au implantat copii suplimentare ale genei care codeaza aceasta proteina in tumoare. Rezultatul arata ca, si in conditiile in care tumorile nu sunt eliminate, acestea se dezvolta mult mai lent decat cele care nu au fost stimulate pentru a genera o supraproductie a acestei proteine. Pe plan molecular, tumorile sunt mai putin maligne si nu se mai propaga in organism.
Prezenta sau absenta acestei proteine poate ajuta si la determinarea riscului de metastaza. „Putem astfel sa evitam ca pacientii sa sufere din cauza inconvenientelor suplimentare”, a spus cercetatorul.

Sanziana Motoroiu

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.