Proprietarii caselor nationalizate isi cer drepturile

Proprietarii caselor nationalizate isi cer drepturile

0 197

Dupa 17 ani de la caderea comunismului, ani in care nenumarate dosare ale instantelor de judecata au avut ca obiect revendicarea caselor nationalizate de catre proprietari, sunt inca multe persoane care nu si-au primit inapoi proprietatile confiscate de comunisti.


Joi, in centrul Capitalei in jur de 100 de persoane din intreaga tara au protestat pentru ca nu au intrat in posesia proprietatilor.


Potrivit datelor Forumului Civic Romanesc, cel mult 20% dintre persoanele care au depus cereri de restituire si-au primit casele inapoi, peste 820.000 de proprietari aflandu-se in situatia de a nu fi intrat in posesia drepturilor, desi au notificari de punere in posesie. In plus, proprietarii au mai solicitat primariilor restituirea a peste doua milioane si jumatate de hectare de padure, din care doar 400.000 au fost inapoiate. Protestatarii spun ca de vina pentru aceasta situatie este si haosul legislativ din domeniu.


?


Proprietarii au anuntat ca au cerut Uniunii Europene sa monitorizeze Romania la capitolul retrocedarii fostelor proprietati. Protestatarii sunt nemultumiti de faptul ca, desi in 2005 a fost adoptata o lege a reformei proprietatilor, pana acum nu au primit „decat promisiuni si legea nu este respectata”. „Guvernul vorbeste de puneri in posesie dar nu ni s-a retrocedat nicio palma de pamant. Majoritatea avem hotarari judecatoresti irevocabile si definitive de care primariile nu au tinut cont”, spun acestia.


Protestatarii considera ca autoritatile „le pun pumnul in gura”, avand in vedere faptul ca, desi au cerut aprobare de la primarie pentru un protest de 300 de persoane, nu li s-a aprobat decat participarea a 100 de persoane. De asemenea, desi protestul era programat sa se desfasoare in fata Casei Uniunii Europene, aprobarea obtinuta de la primarie prevede ca acesta sa se desfasoare intr-un parc din apropiere, pentru a nu tulbura linistea publica.


?


?Maria Calugaru

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.