Proiectul – Extreme Light Infrastructure (ELI) – o investitie in viitorul Romaniei

Proiectul – Extreme Light Infrastructure (ELI) – o investitie in viitorul Romaniei

0 118

Ministrul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, Daniel Funeriu, considera ca proiectului european Extreme Light Infrastructure (ELI), care va fi dezvoltat in Romania, reprezinta o investitie in viitor si o mare oportunitate pentru ca tara noastra “sa tina rangul in lumea stiintei mondiale”.
Potrivit ministrului, in jurul marilor infrastructuri de cercetare europene fiecare euro investit in infrastructura va aduce dupa sine alti 3 euro beneficiu de dezvoltare regionala.
Ministrul a precizat ca Romania va contribui la proiect cu 280 milioane de euro pe o perioada de 6 ani, bani atrasi din fonduri structurale.
“Suntem singura tara din blocul est-comunist unde se va dezvolta un asemenea proiect. Cehia, Ungaria, Romania, fiecare din aceste tari va construi un pilon al marelui proiect de infrastructura europeana de lumina extrema. Dupa ce aceste proiecte isi vor aduce fructul, ceea ce se estimeaza in viitorii 6-7 ani, se va alege un nou loc geografic unde se va construi, beneficiind de experienta acumulata de cele trei infrastructuri, marea infrastructura de laser europeana”, a explicat Funeriu.
In opinia sa, proiectul ELI se afla la frontiera stiintei si este cel mai mare realizat in Romania.
‘E un proiect in jurul caruia se va reconstrui cercetarea romaneasca, iar locul proiectului este la Magurele care, sper eu, va deveni un centru de excelenta al cercetarii’, a spus Funeriu.
Potrivit acestuia, faptul ca reuniunea de lucru unde se va semna Memorandumul intre cele trei tari are loc la Bucuresti reprezinta “un semnal foarte puternic”.
Totodata, si prezenta directorului stiintific al proiectului, un japonez, la Bucuresti, reprezinta “inca un semnal important”.
“Ca om de stiinta imi face mare placere sa ma intalnesc cu colegii si ca reprezentant al Guvernului sa dau un semnal puternic de implicare a noastra in acest proiect”, a mai spus ministrul.
El i-a asigurat pe participantii la intalnirea de la sediul Ministerului Educatiei de intregul suport financiar, dar si managerial pentru ca acest proiect sa devina realitate.
Romania va dezvolta cel mai puternic laser din istorie incepand cu 2010, in colaborare cu Cehia si Ungaria.
Infrastructura romaneasca aferenta proiectului ELI se va construi la Magurele si vor lucra la ea 300 de cercetatori romani.
Cehia va contribui cu 260 de milioane de euro, iar Ungaria, cu 180 de milioane de euro.
Cu ajutorul infrastructurii de laser, se va putea recompune materia, punand elementele componente in noi structuri atomice si se vor crea particule si diferite radiatii.
Totodata, laserul ar putea elimina deseurile radioactive si ar putea ajuta la distrugerea celulelor canceroase.
Puterea laserului va fi de peste 10.000 de ori mai mare decat cele actuale.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.