Proiectul e-Heritage scoate istoria Braşovului la lumina mediului virtual

Proiectul e-Heritage scoate istoria Braşovului la lumina mediului virtual

Derulat împreună cu parteneri din Italia şi Slovenia, e-Heritage este un proiect de cercetare, valorificare și promovare a patrimoniului cultural, cu ajutorul noilor tehnologii

Derulat împreună cu parteneri din Italia şi Slovenia, e-Heritage este un proiect de cercetare, valorificare și promovare a patrimoniului cultural, cu ajutorul noilor tehnologii.
Prin proiectul studenţilor şi cercetătorilor de la Universitatea Transilvania pot fi studiate documente despre care citeşti doar în alte cărţi. Un exemplu este Constitutio Criminalis Theresiana (cunoscută și ca Nemesis Theresiana sau numai Theresiana), un cod penal elaborat în Austria în timpul domniei Mariei Terezia, arhiducesă a Austriei, regină a Boemiei, regină a Ungariei.

Cartea datează din anul 1768, se află în prezent în depozitul Muzeului Județean de Istorie și nu este accesibilă publicului, în format fizic. În cadrul proiectului eHeritage, cercetătorii universității au reușit să o reproducă în mediul virtual.
Tot cu e-Heritage puteţi vedea 3D biserici sau cetăţi fortificate care acum nu pot fi vizitate, aşa cum este cazul bisericilor din Măieruş şi Feldioara.

Pentru a ajunge la o astfel de reprezentare, cercetătorii au fotografiat monumentele inclusiv cu drona, şi le-au introdus în mai multe calculatoare performante. De exemplu, pentru Cetatea Prejmer, 5 persoane au făcut zeci de mii de poze, din care au fost folosite 10.000. Acestea au fost procesate, timp de o săptămână, de trei calculatoare, iar rezultatul este o imagine 3D, spune Mihai Duguleană, şef lucrări Universitatea Transilvania, Facultatea de Inginerie Mecanică

Cel mai interactiv dintre produsele prezentate este arcul haptic, o armă de aruncat săgeți. Cu ajutorul unor dispozitive haptice capabile să recreeze simțul atingerii, utilizatorii își pot exersa capacitatea de a trage la țintă cu arcul, fără riscul unei arme reale.

Toate au fost prezentate la conferinţa VRTCH ’18, din cadrul proiectului e-Heritage, care se va încheia în octombrie anul acesta. Valoarea totală a proiectului este 975.000 de euro -420.000 de euro aurevenit Universității Transilvania din Brașov iar rul sumei a fost alocată partenerilor din Italia și Slovenia.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.