Proiectul de Buget pe 2009 este gata!

Proiectul de Buget pe 2009 este gata!

0 148

Guvernul a adoptat, joi, proiectul Bugetului de Stat pe 2009, a anuntat premierul Emil Boc
Proiectul de buget va fi trimis vineri la Parlament si a fost elaborat in vederea atragerii de fonduri europene, a precizat primul-ministru.
Premierul a spus ca doua miliarde de lei (20 la suta din buget) vor fi alocati pentru investitii in infrastructura, iar bugetul tine cont de pastrarea locurilor de munca existente si crearea altora noi.
Executivul a decis, de asemenea, inghetarea salariilor demnitarilor pentru 2009.
Premierul a precizat ca toate majorarile salariale care se vor acorda anul acesta, in urma discutiilor pe care le va incepe cu partenerii sociali dupa 15 aprilie, vor fi orientate spre cei cu salarii mici.
„Pentru demnitari propunem inghetarea salariilor pentru 2009, adica mentinerea salariilor la nivelul anului trecut, pentru a da o dovada de solidaritate in aceste vremuri dificile si, asa cum am spus la inceputul mandatului, primii care trebuie sa-si stranga cureaua sunt demnitarii”, a spus Emil Boc.
Premierul a mentionat ca in Romania sunt 7000 de demnitari, de la primul-ministru, ministri, secretari de stat, directori, directori adjuncti, senatori, deputati, primari, presedinti de Consilii judetene, consilieri judeteni si locali sau demnitari cu alte functii din administratia publica.
Acesta a exprimat convingerea ca „exemplul” dat de Executiv prin adoptarea acestei masuri va fi urmat si „sub aspectul altor componente salariale”.
Vorbind despre deficitul bugetar proiectat pentru 2009, premierul Emil Boc a precizat ca, in cazul in care Comisia Europeana va declansa procedura de deficit excesiv la adresa Romaniei, acest lucru este legat de „performanta vechiului Guvern”.
„Declansarea procedurii de deficit excesiv, daca se va confirma, este legata de performanta vechiului Guvern care ne-a lasat un deficit de 5,2 la suta din PIB, ceea ce atrage o asemenea procedura din partea Comisiei Europene. Este ceea ce avem de platit in urma performantelor, intre ghilimele, ale Guvernului anterior”, a afirmat Boc.
Acesta a mentionat ca Executivul abordeaza, in prezent, cu „maxima responsabilitate” acest subiect si de aceea se are in vedere un deficit de 2 la suta din PIB in 2009.
„Avem un deficit bugetar de 2 la suta din PIB tocmai pentru a preveni eventualele sanctiuni care ar putea fi aplicate Romaniei, ma refer la sanctiuni financiare, de pierdere a unor resurse financiare care ar putea fi acordate. De aceea bugetul a fost alcatuit foarte strans, pe un deficit de 2 la suta din PIB”, a explicat Emil Boc.
Premierul a spus ca vor avea loc discutii cu reprezentantii Comisiei Europene pe aceasta tema si si-a exprimat speranta ca procedura de deficit excesiv nu va fi aplicata Romaniei.
Comisia Europeana declanseaza procedura de deficit excesiv impotriva oricarui stat membru UE care depaseste plafonul de 3 la suta stabilit prin Pactul de stabilitate si crestere, fapt care poate atrage si sanctiuni financiare.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.