Proiectele de mediu nu atrag investitori

Proiectele de mediu nu atrag investitori

0 142

Necesitatile minime, adica acelea de apa si canalizare, care in tarile vestice se intalnesc in procent de 90%, trebuie sustinute serios si in tara noastra, unde numai 50% de romani beneficiaza de ele. Investitiile sunt estimate la 15 miliarde de euro in urmatorii 10 ani.


„Exista o definitie neconventionala care spune ca civilizatia se constata printr-o simpla rasucire de robinet: daca apa curge, atunci inseamna ca civilizatia exista. Daca acceptam aceasta cerinta minimala, ne va fi mai usor sa actionam in numele unui interes comun care transcende emotiile ciclurilor electorale si se concentreaza pe tendinte mai mult decat pe eveniment. Daca dorim sa fim siguri ca apa va curge si maine si poimaine, atunci trebuie sa invatam sa gandim pe termen lung”, a declarat Calin Georgescu, director executiv al Centrului National pentru Dezvoltare Durabila (CNDD).


Usor de zis, mai greu de facut!


Bancile nu par sa fie disponibile sa se implice in astfel de proiecte fara o finalitate imediata.


„In prezent, structura prioritatilor de creditare bancara se indreapta mai mult spre consum. Cel care ofera finantarea isi asuma riscul, iar bancile par sa fie mai atente la preferintele consumatorului. Conteaza mai putin cine este beneficiarul final, important este sa nu fie rau-platnic”, explica Georgescu.


Primariile asteapta dispozitii de la ministere, nici ele nedorind sa porneasca licitatii.


Noi ce luam cu o mana dam cu alta, caci chiar daca jumatate dintre romani au apa potabila si canalizare, pierderile sunt de circa 25%-30% pentru apa potabila si de 40% in cazul apelor uzate.


Fondul forestier se afla si el in pericol, pentru salvarea lui fiind nevoie de investitii de minimum 4 miliarde de euro in urmatorii cinci ani.


COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.