Proiect de ,,anvergură”: SC Primăria Scripcaru a cofinanţat reabilitarea faţadei… unei clădiri...

Proiect de ,,anvergură”: SC Primăria Scripcaru a cofinanţat reabilitarea faţadei… unei clădiri istorice în 2109

0 172

Poate două, poate trei imobile istorice vor fi prinse în program anul acesta. Dacă nu, NU!
Lansat anul trecut, proiectul de reabilitare a faţadelor clădirilor monument istoric a inclus patru imobile, iar pentru acest an, reprezentanţii Primăriei Braşov au declarat că mai au în plan alte 2 sau 3 case. „Dacă anul trecut au fost luate în calcul imobile din Centrul istoric, anul acesta avem în plan extinderea ariei. Astfel sunt în analiză mai multe imobile, unele dintre ele fiind pe străzile 15 Noiembrie sau Lungă. Anul acesta, în funcţie de buget, dar şi de valoarea lucrărilor, luăm în calcul să includem în program două sau trei case cu o valoare arhitecturală deosebită”, a explicat purtătorul de cuvânt al Primăriei Braşov, Sorin Toarcea. Prin acest program – derulat de Primăria Braşov şi Asociaţia Împreună pentru Dezvoltarea Comunităţii –  costurile de reabilitare a faţadelor, de reparare a acoperişurilor şi de reparare a ferestrelor sunt împărţite  între proprietari (care suportă minim 50% din valoarea lucrărilor eligibile) şi municipalitatea braşoveană, care asigură o cofinanţare ce nu poate depăşi jumătate din valoarea totală a proiectului.  De precizat că prin acest program nu sunt eligibile lucrările de consolidare a clădirilor.

Performanţă tipică primăriei Scripcaru când interesul este doar declamativ: ,,deja” 25% din clădiri reabilitate
În program au fost incluse ( doar ) patru imobile din Centrul istoric al Braşovului, iar pentru finanţarea lucrărilor, de la bugetul local a fost alocată suma totală de 377.000 lei. La una dintre cele patru case, de pe strada Sfântul Ioan nr. 10, lucrările , pentru care Primăria a alocat suma de 48.000 lei, au fost terminateanul trecut.
La un alt imobil inclus în program, cel din Piaţa Enescu nr. 7 (pentru care, de la bugetul local a fost alocată suma de 198.000 lei), lucrările sunt în desfăşurare. „La această casă au fost terminate reparaţiile la acoperiş, la faţada de la etajul 1, iar acum se lucrează la parter. Intervenţiile vor fi gata în perioada următoare, în funcţie de vreme”, a explicat purtătorul de cuvânt al Primăriei Braşov, Sorin Toarcea.
Până aici ar fi veştile ,,foarte bune”. Cum stăm în continuare? Păi:

La o clădire s-au montat ,,deja” schelele, la alta s-a renunţat.
Un al treilea imobil inclus anul trecut în program este cel de pe strada Michael Weiss nr. 35, la parterul căruia este un punct de lucru al Poştei Române, pentru intervenţiile de la această casă, de la bugetul local fiind alocată suma de 97.000 lei. „Pentru lucrările de la acest imobil au fost obţinute autorizaţiile, a fost semnat contractul de lucrări, iar constructorul a montat deja schelele. Lucrările propriu-zise vor începe în primăvară, odată cu încălzirea vremii“, a precizat Toarcea. În schimb,  prin acest program, nu se vor desfăşura lucrări la imobilul de pe strada George Bariţiu nr. 5, pentru care municipalitatea braşoveană a alocat suma de 98.000 lei. „Proprietarii acestei case nu au căzut de acord în ceea ce priveşte implicarea în acest program, astfel că banii vor fi redistribuiţi către o altă clădire”, a explicat purtătorul de cuvânt al Primăriei Braşov.

Iulian Rinder

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.