Progrese minore in domeniul justitiei

Progrese minore in domeniul justitiei

0 93

La trei luni de la intrarea Romaniei in Uniunea Europeana, tara noastra trebuie sa prezinte Comisiei Europene un nou raport pana la 31 martie. Romania, care este monitorizata in continuare pe domeniul sensibil al justitiei, trebuie sa prezinte periodic astfel de evaluari.


Potrivit raportului, Romania a realizat progrese in reformarea sistemului sau judiciar si in lupta anti-coruptie, dar raman in continuare ”puncte sensibile”.


Textul detaliaza masurile luate de Bucuresti, pe baza recomandarilor celui mai recent raport de evaluare al Comisiei, din septembrie anul trecut. Potrivit Departamentului pentru Afaceri Europene, in ce priveste transparenta si eficacitatea actului de justitie, au fost inregistrate progrese in unificarea jurisprudentei, consolidarea Consiliului Superior al Magistraturii si formarea judecatorilor si a procurorilor. Potrivit aceleiasi surse, circa 200 de persoane au fost inculpate intre 1 septembrie si 15 martie, in cadrul anchetelor legate de ”marea coruptie”.


Un punct sensibil ramane insa intarzierea in adoptarea unei legi privind crearea Agentiei Nationale pentru Integritate, un organism care trebuie sa verifice provenienta averilor parlamentarilor, magistratilor si oamenilor politici. Sursele din cadrul Departamentului pentru Afaceri Europene sustin ca se asteapta din partea Parlamentului o versiune finala cat mai apropiata de cea propusa de guvern.


De altfel, comisarul european pentru Justitie, Franco Frattini, a pledat, in cursul unei vizite la Bucuresti, pe 16 martie, in favoarea adoptarii unui text care sa nu dilueze puterile acestei agentii, a carei constituire s-a lovit de opozitia mai multor partide. Bruxelles-ul trebuie sa elaboreze pana in iulie un nou raport privind progresele realizate de Romania in domeniul justitiei. In cazul in care nu-si respecta angajamentele, Bucurestiul risca activarea clauzelor de salvgardare.


?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.